Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Cinli, Harun" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Fitoöstrojenik etkili yem hammaddelerinin etlik piliçlerin büyüme performansı, kemik gelişimi ve bacak sağlığı üzerine etkileri
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2013) Cinli, Harun; Kaya, Şerafeddin
    Bu çalışma, fitoöstrojenik etkili farklı yem hammaddelerinin etlik piliçlerde besi performansı ve sağlıklı kemik gelişiminde rolü olan bazı parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 0 günlük yaşta 80 adet dişi ve 80 adet erkek etlik civciv (Ross-308), her biri 16 dişi ve 16 erkek hayvandan oluşan beş yemleme grubuna ayrılmıştır. Hayvanlar altı hafta süreyle bazal rasyon (kontrol grubu), lignan içeren (keten tohumlu), izoflavon içeren (soyalı), lignan ve izoflavon içeren (keten + soyalı)veya ticari yem (ticari kontrol grubu) ile beslenmişlerdir. Hayvanların su yeme ulaşımı serbest bırakılmıştır. Piliçlerin günlük yem tüketimleri, haftalık canlı ağırlık kazançları, deneme sonunda soğuk karkas ağırlıkları saptanmıştır. Kesim sonrası sol butların femur ve tibia kemikleri uzunluk, kalınlık ve ağırlıkları ölçülmek üzere karkaslardan alınmıştır. Daha sonra bu kemikler üç nokta kırılma testine ve mineral analizine tabi tutulmuştur. Deneme sonu itibariyle rasyonda keten tohumu ve soya fasulyesi ayrı ayrı kullanıldığında keten tohumunun yem tüketiminde artışa neden olduğu, canlı ağırlık ve yemden yararlanma oranları bakımından soya fasulyesinin son haftalara doğru keten tohumundan daha iyi etki gösterdiği tespit edilmiştir P<0.05). Soğuk karkas ağırlıkları ve karkas randımanları açısından soya ve/veya keten tohumu alan gruplar arasında herhangi bir istatistiki fark gözlenmemiştir. Femur ve tibia ağırlıkları bakımından rasyonda soya ve/veya keten tohumu kullanımının bir etkisi olmamakla birlikte, keten tohumu tibia uzunluklarına olumlu etkide bulunmuştur. Kırılma dirençleri incelendiğinde; soya fasulyesi veya keten tohumu kullanımı arasında bir fark bulunmayıp, soya+keten tohumu kombinasyonu kemik kırılma direncini olumsuz etkilemiştir. Kemik Ca ve Mg içerikleri bakımından yalnız soya fasulyesi alan grup, keten tohumu ve soya+keten tohumu alan gruptan daha yüksek değerlere sahip bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, etlik piliç rasyonlarında keten tohumu kullanımının soya fasulyesi kadar iyi performans göstermediği, yalnızca kemik uzunluklarına olumlu etki yaptığı, ancak kemik mineral içerikleri üzerine olumsuz etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim