Bayazit, SafderTefek, Hilal2024-05-282024-05-282016https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB61AI5a3jo7Ys4aUqbjaboGnQwpcAUed852KlK7LW4J0zhttps://hdl.handle.net/20.500.12483/5542Bu araştırmada Hatay Yayladağı ilçesinde yer alan 7x7 m aralıkla tesis edilmiş Bilecik, Şebin, Yalova 1, Yalova 3, Yalova 4, Tokat 1, Malatya 1, 77H-1, Kaplan 86 ceviz çeşitlerinde 2015 yılı 1 Haziranda %6 ve 15 Haziranda ise %3 oranında kaolin uygulaması yapılmıştır. Kaolin uygulamasının fizyolojik, pomolojik ve iç cevizin kimyasal bileşimine olan etkisinin yanı sıra kaolin uygulamasının mantari bir hastalık olan antraknozun ve elma iç kurdunun yaygınlığına etkisi de değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen araştırma neticesinde deneme alanındaki ortam sıcaklığı Haziran ayında en yüksek 31.1oC olurken, bu değer Temmuz ayında 36.5oC, Ağustos ayında 41.8oC ve Eylül ayında da 38.8oC olarak ölçülmüştür. Kaolin uygulaması kontrole göre meyve yüzey sıcaklığını ve yaprak sıcaklığını düşürmüştür. En yüksek meyve yüzey sıcaklık değeri ise 45oC olarak Yalova 4 çeşidinin kontrol bitkilerinde ölçülmüştür. Kaolin uygulaması yeşil kabuğun güneşten etkilenmesini önlemiş, kontrol bitkilerinde ise güneşten etkilenme Ağustos ve Eylül aylarında en yüksek seviyeye ulaşmıştır.Gerçekleştirilen gözlemler neticesinde kaolin uygulamasının elma iç kurduna etkisi net olmazken, antraknoz oranını azaltmıştır. Kaolin uygulaması, meyve şekli, iriliği, sert kabuk pürüzlülüğü, kırılma kolaylığı, iç cevizde damarlanma gibi çevre koşullarından az etkilenen özellikler üzerine etki etmemiş, bununla birlikte iç ceviz ağırlığını artırmasına karşılık, ortalama meyve ağırlığı üzerine olan etkisi net olmamıştır. Bu değerler çeşitlere göre değişmiş, en düşük kabuklu ceviz ağırlığı Tokat 1 ceviz çeşidinin kontrol meyvelerinde 8.50g, en yüksek Kaplan 86 çeşidinin kontrol meyvelerinde 24.55g olarak ölçülmüştür. Kaolin uygulamasının yağ ve protein oranlarına etkisi çeşitlere göre değişiklik göstermiştir. En düşük yağ oranı %50 ile Yalova 1 çeşidinin kontrol meyvelerinden en yüksek %64.80 ile Tokat 1 çeşidinin kaolin uygulanmış meyvelerinden elde edilmiştir. En yüksek protein oranı %23.88 ile 77H1 çeşidinin kaolin uygulanmış meyvelerinden, en düşük oran %16.59 ile Tokat 1 çeşidinin kontrol meyvelerinden elde edilmiştir.Kaolin uygulanan bitkilerden elde edilen meyvelerde iç cevizlerde açık iç oranı daha yüksek olurken, kontrol bitkilerinden elde edilen meyvelerde iç ceviz rengi daha koyu olarak gözlemlenmiştir.In this study, kaolinite applications of 6% and 3% on June 1st and 15th, 2015, respectively, were implemented in 7x7 m sized walnut cultivars Bilecik, Şebin, Yalova 1, Yalova 3, Yalova 4, Tokat 1, Malatya 1, 77H-1, and Kaplan 86 in Yayladağı, Hatay, Turkey. The effects of kaolinite on physiological and pomological properties of walnut and chemical composition of kernel of walnut were evaluated in addition to the effects on spread of fungal disease of anthracnose and Codling moth. The measured maximum temperatures recorded during the experiment in the field were 31.1 oC, 36.5 oC, 41.8 oC, and 38.8 oC for June, July, August, and September, respectively. Kaolinite applications reduced fruit surface temperature and leaf temperature in comparison to control treatments. The highest fruit surface temperature was recorded as 45 oC for the Yalova 4 walnut species in control plots. The kaolinite applications prevented the green skin of walnut from solar radiation while exposure to sunshine/solar radiation was reached at the highest levels in August and September. The observations showed that no clear effects of kaolinite applications on Codling moth were evident while antraknoz proportion decreased. Being less affected properties by the environmental conditions, shape of the fruit, size of the fruit, roughness of hard Shell, resistance to break-up, and vascularization in the soft fruit were anaffected by the kaolinite doses. Although the weight of soft fruit was increased by the doses of kaolinite, no clear effects on average fruit weight were determined. While the fruit weight differed from one cultivars to another, the conrol treatments of Tokat 1 cultivars showed the lowest nut weight of 8.50g and the highest values of nut weight ws recorded for the control plots of Kaplan 86 cultivar ad 24.55g. The kaolinite application doses showed differential effects on oil and protein proportions of the cultivars. The lowest oil proportion of 50% for Yalova 1 was obtained from control plots while the highest oil proportion (64.8%) was obtained from kaolinite applications for Tokat 1 fruits. The highest protein content (23.88%) was obtained from kaolinite applied treatments of 77H-1 fruits whreas the lowest proportion of protein (16.59%) was recorded for control plots of Tokat 1 species. The walnut species exposed to kaolinite applications produced more yield within the Shell while the conrol plots produced darker color yield within the shell. Key words: Walnut, physiology, pomology, anthracnose, codling mothturinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraatAgricultureCevizfizyolojipomolojiantraknoziç kurduKaolin uygulamasının bazı ceviz çeşitlerinde verim ve meyve kalitesine etkisiThe effects of kaoline application on productivity and fruite quality of some walnut speicesMaster Thesis1102456403