Çalışkan, OğuzhanKılıç, DeryaBayazit, Safder2024-09-192024-09-1920212667-7733https://doi.org/10.37908/mkutbd.907725https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/438569https://hdl.handle.net/20.500.12483/16185Amaç: Bu çalışmada, Bud Feed uygulamasının ‘Mikado’ve ‘Mogador’ kayısı çeşitlerinde meyve tutumu, verim vemeyve kalitesine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Çalışmada, Bud Feed uygulamasıtomurcuk patlamasından 35 gün önce 6 L 100 L-1 olarakuygulanmıştır. Çalışma sonucunda, Bud Feeduygulamasının kontrole göre ilk meyve tutumunu‘Mikado’ çeşidinde %14.41 ve ‘Mogador’ çeşidinde %22.40 oranında arttırdığı belirlenmiştir. Her iki çeşitte,Bud Feed uygulamasının 2 günlük erkencilik sağladığıtespit edilmiştir. Bu uygulamanın ağaç başına verim vedekara verim özelliklerini (sırasıyla, 25.29 kg ağaç-1ve4.22 ton da-1) ‘Mogador’ çeşidinde daha fazla arttırdığısaptanmıştır. Ayrıca, ‘Mikado’ ve ‘Mogador’ çeşitlerindeBud Feed uygulamasının meyve iriliğini ve meyvekabuğunda kırmızı yanak oluşumunu arttırdığıbelirlenmiştir.Genel Yorum: Bud Feed uygulamasının soğuklamasüresinin yetersiz olduğu sezonlarda kayısılardauygulanmasının verim ve kalitenin sürekliliği bakımındanyararlı sonuçları olduğu belirlenmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Akdeniz Bölgesinde kışsoğuklarının yeterince oluşmaması erkenci kayısıçeşitlerinde verim kayıplarına neden olabilmektedir. Budoğrultuda, Bud Feed uygulamasının ‘Mikado’ ve‘Mogador’ çeşitlerinde kullanılabileceği belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccess‘Mikado’ ve ‘Mogador’ kayısı çeşitlerinde Bud Feed uygulamasının meyve tutumu, verim ve meyve kalitesine etkileriArticle26234535410.37908/mkutbd.907725438569