Bayazit, SafderTefek, HilalÇalışkan, Oğuzhan2024-09-192024-09-1920201300-89432791-6375https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/378748https://hdl.handle.net/20.500.12483/16449Bu araştırmada Hatay Yayladağı ekolojik koşullarında 7×7 m aralıkla tesis edilmiş 14 yaşlı Bilecik, Şebin, Yalova 1, Yalova 3, Yalova 4, Tokat 1, Malatya 1 ve Kaplan 86 ceviz çeşitlerinde doğal bir kil minerali olan kaolinin Antraknoz [Gnomonia leptostyla (Fr.) Ces. & De Not.] ve elma iç kurduna [(Cydia pomonella L.) (Lep.: Tortricidae)] etkisi araştırılmıştır. Kaolin uygulaması 2015 yılı 1 Haziranda %6 ve 15 Haziranda ise %3 oranında pülverize şekilde gerçekleştirilmiştir. Kaolin uygulanmış bitkilerden elde edilen meyvelerde iç kurdu görülmezken, bu oran kontrol bitkilerinde Yalova 1 çeşidinde %22, Kaplan 86 çeşidinde %10, Bilecik çeşidinde %5 ve Yalova 4 çeşidinde ise %2 olarak gerçekleşmiştir. Kaolin uygulanmış bitkilerden sadece Malatya 1 ceviz çeşidinde gerek meyvede, gerekse yaprakta antraknoz görülürken, öteki çeşitlerin tamamında kontrol bitkilerinde antraknoz görülmüş ve bu oran çeşit hassasiyetine bağlı olarak değişmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKAOLİN UYGULAMASININ BAZI CEVİZ ÇEŞİTLERİNDE ANTRAKNOZ VE İÇ KURDU OLUŞUMUNA ETKİSİArticle491167172378748