Gündüz, KazımÖzdemir, Emine2019-07-162019-07-1620121300-8943https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRRek1EQTNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.12483/1762Bu araştırma 2007-2008 yılları arasında Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde, cam sera, plastik sera ve açıkta beş çilek çeşidi ile (“Cal Giant 2”, “Cal Giant 3”, “Cal Giant 5”, “Carmine” ve “Kabarla”) tüplü taze fide kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada toplam antosiyanin, toplam fenol, antioksidan kapasitesi, organik asit (malik ve sitrik) ve şeker (glikoz ve fruktoz) içerikleri incelenmiştir. Deneme kapsamında elde edilen sonuçlar varyans bileşenlerine ayrılmış ve çeşit ve yetiştirme yerlerinin fitokimyasal özellikler üzerindeki etkisi yüzde olarak sunulmuştur. Toplam antosiyanin miktarı en yüksek çeşitler arasında “Carmine”, çeşidinde yerlerinden açıkta yetiştiricilikte belirlenmiştir. Toplam fenol içeriği ve toplam antioksidan kapasitesi bakımından en yüksek değerler yine “Carmine” çeşidinden elde edilmiştir. Yetiştirme yerlerinden ise toplam fenol içeriği ve antioksidan kapasitesi açısından plastik sera ön plana çıkmıştır. Toplam organik asit içeriği en yüksek “Cal Giant 5” çeşidinde belirlenmiş, bunu “Cal Giant 3” izlemiştir. Yetiştirme yerlerinden ise plastik sera yetiştiriciliğinin, diğer yetiştirme yerlerine göre daha yüksek organik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. “Carmine” çeşidi organik seker içeriği bakımından da on plana çıkmıştır. Yetiştirme yerlerinden ise plastik sera ve açıkta yetiştiricilik cam sera yetiştiriciliğine göre daha yüksek miktarda organik seker içeriğine sahip olmuştur. Deneme kapsamında elde edilen toplam fenotipik varyans bileşenlerine göre, toplam varyansın %31.6’sı çeşitler, %40.5’i yetiştirme yerleri, %12.6’si ise genotip x yetiştirme yeri etkileşiminde belirlenmiştir.This study was conducted during 2007-2008 at Mustafa Kemal University, Agriculture Faculty, Horticulture Department using 5 cultivars (“Cal Giant 2”, “Cal Giant 3”, “Cal Giant 5”, “Carmine” ve “Kabarla”) grown under greenhouse, plastic tunnel and open field using plug plant. In experiment total monomeric anthocyanins, total phenolics content, total antioxidant capacity (FRAP and TEAC), organic acid (malic and citric) and organic sugar (glucose and fructose) content were investigated. The total phenotypic variance recovered in the experiment was partitioned to its components. The highest total antochyanin content was obtained from “Carmine”. For the production place, the highest were recovered from open field. The highest total phenol content and total antioxidant capacity were also obtained from “Carmine”. For total phenol content and total antioxidant capacity to come forward from plactic tunnel. The highest total organic acid content was obtained “Cal Giant 5” and it was followed by “Cal Giant 3”. From the production place, organic acid content were recovered from the more plastic tunnel than the other production place. Similarly, in organic sugar to come also forward “Carmine”. For pruduction place, organic sugar were recovered from plastic tunnel and open field according to greenhouse. The total phenotypic variance recovered in the experiment was partitioned to its components. Based on the averages, the genotypes, the production place and genotype x production place had 31.6%, 40.5% and 12.6% of the total phenotypic variance.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMühendislikZiraatÇileklerde çeşit ve yetiştirme yerlerinin fitokimyasal özellikler üzerindeki etkileriThe effects of genotype and growing conditions on phytochemical properties of strawberryArticle412111