Ödemiş, BerkantAkışcan, YaşarAkgöl, BatuhanCan, Deniz2024-09-192024-09-1920232667-7733https://doi.org/10.37908/mkutbd.1177749https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1201741https://hdl.handle.net/20.500.12483/16162Bu çalışma, farklı su stresi düzeylerinin pamuğun (Gossypium hirsutum L.) vegetatif ve generatif özelliklerine etkisini ve su stresinin etkisinin giderilmesinde yapraktan kükürt uygulamalarının etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede, elverişli kapasitenin 3 farklı sulama düzeyinde (I100, I66, I33, I0) ve ) yapraktan kükürt uygulamalarının [kükürtsüz (S0), 150 ml da-1 (S1), 250 ml da-1 (S2), 350 ml da-1 (S3)] etkileri araştırılmıştır. Bitki su tüketimi (ET) kükürt dozları arttıkça ilk yıl bir miktar azalmış, ikinci yıl da ise artmıştır. Kükürt dozları ilk yıl kuru madde miktarında ikinci yıl YAI’nde (yaprak alan indeksi) polynominal artışa neden olmuştur. Ana dal üzerindeki kırmızılık boyu su stresi arttıkça doğrusal olarak artmıştır. Sulama suyu miktarı sulanmayan konuya göre kuru madde, bitki boyu ve yaprak alan indeksi ortalama %112-49, %46-64, %56-360 artırmıştır. S0 dozu esas alındığında aynı parametreler %14-4, %0.80-28 ve %10-12 arasında artış göstermiştir. Taraklanmadan ilk çiçeğin görüldüğü döneme kadar olan periyodun verim unsurlarını etkileyen en önemli gelişme dönemi olduğu; kuraklığa en duyarlı dönemin çiçeklenme dönemi olduğu gözlenmiştir. Kükürtün yapraktan uygulanması klorofil içeriğini artırsa da vegetatif ve generatif özelliklere önemli bir etkisi belirlenmemiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessPamukKükürtSu stresiEvapotranspirasyonVejetatif ve generatif özelliklerPamuğun vegetatif ve generatif özelliklerinin su stresi ve yapraktan kükürt gübrelemesine tepkisiArticle28225626810.37908/mkutbd.11777491201741