Naz, MehmetYufera, Manuel2019-07-162019-07-1620121307-234Xhttps://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRJNU5UWXdNQT09https://hdl.handle.net/20.500.12483/1877Bu çalışmada, 80?-900 ? arasındaki Na-alginat mikrokapsullerinin biyokimyasal kompozisyonlarındaki değişimler belirlendi. Bu amaca ulaşmak için mikrokapsüllerin 6 grubu (80-200?; 200-250?; 250-355?; 355-500?; 500-900?; >900?) analiz edildi. Mikrokapsüllerin kuru madde, kül ve lipit miktarları arasında önemli farklılıklar bulundu (P<0,05). En yüksek kuru madde, kül ve lipit miktarları sırasıyla % 98.32 ±0.02 (80-200?) , % 3.91 ±0.02 (>900?) and % 21.85 ±0.85 (355-500?) gruplarda bulundu. Mikrokapsül gruplarının protein miktarları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli oldu (P<0,05). Sonuçlar, en yüksek protein miktarının 80-200?’luk grupta % 66.24 ±0.05 olduğunu gösterdi. Çalışmamız, deniz balık larvalarında gözlenen düşük yaşama ve büyüme oranlarının larvaların beslenmesinde kullanılan mikrokapsüllerin biyokimyasal kompozisyonlarında gözlenen değişimlerin sonucuyla ilişkili olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak gelecek çalışmalarda, sürdürülebilir akuakültür için diğer üretim metotlarıyla farklı büyüklük sınıflarında üretilen mikrokapsüllerin biyokimyasal kompozisyonlarındaki değişimlerin araştırılması gerekir.In present study, the changes in the biochemical compositions of Na-alginate microcapsules with diameters between 80&amp;#956;-900 &amp;#956; were determined. To achive this purpose, six groups(80-200&amp;#956;; 200-250&amp;#956;; 250-355&amp;#956;; 355-500&amp;#956;; 500-900&amp;#956;; &gt;900&amp;#956;) of microcapsules were analyzed. The significant differences between dry matter, ash and lipid amounts of microcapsules were found (P&lt;0.05). The highest dry matter, ash and lipid amounts were 98.32&plusmn;0.02% (80-200&amp;#956;) , 3.91&plusmn;0.02% (&gt;900&amp;#956;) and 21.85&plusmn;0.85% (355-500&amp;#956;), respectively. Also, the differences between protein amounts of all microcapsule groups were statistically significant (P&lt;0.05). Results showed that the highest protein amount was 66.24&plusmn;0.05 % (80-200&amp;#956;). Our study revealed that low survival and growth rates in marine fish larvae may be related to the result of the changes in biochemical compositions of microcapsules used in the feeding of larvae. In conclusion, the changes in the biochemical compositions of microcapsules produced in the different size classes with other manufacturing methods to sustainable aquaculture should be investigated in future studies.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBalıkçılıkNa-alginat mikrokapsüllerinin biyokimyasal kompozisyonları üzerine bir çalışmaA Preliminary study on the biochemical compositions of Na-alginate microcapsulesArticle62150154