Özdemir, Ahmet ErhanMansuroğlu, Gülsüm SayılıkanSermenli, TamerBaltaer, ÖzayBozkurt, SeferUygur, Veli2024-09-192024-09-1920211304-26532757-8097https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/507096https://hdl.handle.net/20.500.12483/16549Bu çalışmada farklı azot gübrelemesi uygulanarak yetiştirilen roka (Eruca vesicaria subsp. sativa Mill.) yeşil yapraklı sebzesinin soğukta muhafaza ve raf ömrü performansı araştırılmıştır. Azot (N) dozları 0, 10, 20, 30 ve 40 kg/dekar (kg/da) uygulanmış, azotun amonyum sülfat ve/veya amonyum nitrat formları iki farklı dönemde roka bitkilerine verilmiştir. Denemede yetiştirilen rokalar soğukta muhafaza için 4 °C sıcaklık ve %90 oransal nemde 0, 3, 6 ve 10 gün depolanmış ve raf ömrü için 20 °C sıcaklık ve %70 oransal nemde 0, 3 ve 6 gün bekletilmiştir. Ağırlık kayıpları, görünüş (1?5 skalası), yaprak rengi (L* ve h° değerleri), mantarsal bozulma, klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, muhafaza ve raf ömrü sırasında ağırlık kayıpları artmıştır. Rokaların 4 ?C’de soğukta muhafazası 20 ?C’de raf ömrü için bekletilenlerden daha başarılı olduğu saptanmıştır. Raf ömrü sırasında tüm uygulamalarda 6 gün bekletilen rokaların hepsi çürümüştür. Soğukta muhafazanın 10. gününde 10 kg/da N (%100 amonyum nitrat), 20 kg/da N (%25 amonyum nitrat + %75 amonyum sülfat) ve 30 kg/da N (%75 amonyum nitrat + %25 amonyum sülfat) uygulamaları dışındakilerin görünüş puanı kabul edilebilir seviyenin üstünde olmuş, rokaların 10 gün başarı ile muhafaza edilebileceği ve raf ömrü koşullarında en fazla 3 gün bekletilebileceği saptanmıştır. Muhafaza sırasında klorofil içeriklerinde de azalmalar olmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYetiştirme Döneminde Uygulanan Farklı Azot Dozlarının Roka (Eruca vesicaria subsp. sativa Mill.)’nın Soğukta Muhafaza ve Raf Ömrüne EtkisiArticle202104113507096