Şekerden, Özel2019-07-162019-07-1620021301-9597https://hdl.handle.net/20.500.12483/690Bu araştırma, Siyah Alaca ineklerde laktasyon dönemi ile süt verimi ve süt bileşen oranlan arasındaki ilişkilerin araştırılması ve süt bileşen oranlarına ait kalıtım derecelerinin tahmin edilmesi için yapılmıştır. Araştırmanın materyalini Reyhanlı Tarım İşletmesinde yetiştirile 371 Siyah Alaca inek oluşturmuştur. İnekler 1-5. laktasyon sıralarında olup, 1997-2000 periyodunda buzağılamalardır. İşletmenin aylık süt kontrol günlerinde her deneme hayvanının laktasyonları boyunca günlük süt verimleri tespit edilmiştir. Ayrıca her deneme ineğinden laktasyonlarının 30±15, 90±15, 150±15 ve 210±15. günlerinde sabah sütlerinden örnekler alınmıştır. Süt örneklerinde yağ, protein ve toplam kuru madde (TKM) ve yağsız kuru madde (YKM) oranlan belirlenmiştir. İncelenen özellikler üzerine buzağılama mevsimi, buzağılama yılı ve laktasyon sırasının etkisi araştırılmış, önemli bulunan etkiler için özelliklere standardizasyon uygulanmıştır. Standardize edilmiş veriler kullanılarak süt bileşenlerinin kalıtım derecesi ve her özelliğin laktasyon dönemlerine göre ortalamaları hesaplanmıştır. Kontrol günü sabah sağımı ve 305-gün süt verimi ile süt bileşenleri arasındaki ilişkinin . araştırılmasında bileşenlere ait laktasyon ortalamaları, süt verimi ile laktasyon dönemi arasındaki ilginin araştırılmasında ise, dört ayrı laktasyon dönemine ait analiz sonuçları hep birlikte değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır; Yağ ve YKM oranları ilk 2 dönemde, protein oranı ilk 3 dönemde, TKM oranı ikinci dönem hariç her dönemde birbirine benzemektedir. Birinci laktasyon döneminde kontrol sağımı sabah süt verimi daha yüksek, buna karşın yağ, protein, YKM ve TKM oranları daha düşüktür. 305-gün süt verimi ile birinci laktasyon dönemindeki TKM ve YKM oranları arasında istatistik olarak önemli düzeylerde negatif ilgi vardır. Buna karşın aynı dönemde 305-gün süt verimi ile yağ ve protein oranları arasındaki ilişkiler önemli değildir 305-gün süt verimi ile, laktasyon yağ, protein, YKM ve TKM oran ortalamaları arasındaki ilişkiler önemli değildir. Yağ, protein, YKM ve TKM oranlarına ait kalıtım dereceleri sırasıyla 0.379±0.176, 0.248 ±0.149, 0.303 ±0.160, 0.180 ± 0.134 olarak tahmin edilmiştir.This research was carried out to investigate the relationships between lactation stage with milk yield and constituent and to estimate heritabilities of milk constituents in Black Pied cows.The material of the research was formed by data of 371 Black Pied cows raised at Reyhanlı State Farm. They were in 1-5 lactation orders and calved in 1997-2000 year period. In the monthly control days of the farm, daily milk yields were determined and milk samples were taken from each cows in 30±15, 90±15, 150±15 and 210±15 days of their lactations at morning milkings. In the milk samples fat, protein, total dry matter (TDM), solids non fat (SNF) percentages were determined. Calving season, calving year and lactation order effects on investigated characteristics were investigated. Standardization was applied to the characteristics for the effects found statisticaly significant. Heritabilities of milk constitutients were calculated by standardized data. The average of each characteristic was calculated according to lactation stages also by using standardized data. The means of milk constituents over lactation were used fot relationships between milk constituents with 305-day milk yield and morning milking milk yield of control day while results from four seperate lactation stage were evaluated all together for analysis of relationship between lactation stage and milk yield. Results were summarized as follows: Fat and SNF percentages in first two stages, protein percentage in first 3 stages, TDM percentage in every stage (except 2nd stage) were similar. Milk yield was higher, but, fat, protein, SNF and TDM percentages were lower in the first lactation stage morning milking as compare to other stages. There is significantly negative relationship between 305-day milk yield with SNF and TDM percentages in the first lactation stage. Although relationships are not significant between 305-day milk yield with fat and protein percentages in the same lactation stage. Relationships between 305-day milk yield with lactation fat, protein, SNF and TDM percentage are not significant. Heritability estimates for fat, protein, SNF and TDM percentages were 0.379±0.176, 0.248 ±0.149, 0.303 ±0.160 and 0.180 ± 0.134, respectively.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraatSütçülük ve Hayvan BilimleriSiyah alaca ineklerde laktasyon dönemi ile sütün miktar ve bileşimi arasındaki ilişkiler ve süt bileşenlerinin kalıtım dereceleriRelationships between lactation stage with yield and constituent,and heritabilities of milk constituenstOther4326167