Aktaş, MevlütYağcıoğlu, Gökçen2024-05-282024-05-282005https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=XohQ0H2mJnBfxLPsY8dG4w8f7XslCeawM8RsvAnwS2BNDNTDsXRD5vYpGRM2teWthttps://hdl.handle.net/20.500.12483/7176Başlangıç ağırlığı 1.64 ± 0.69 g olan jüvenil kuruma karidesi Marsupenaeusjaponicus (Bate, 1888) 300, 600 ve 1200 mg kg-1 L- karnitin ilave edilen yemlerle, 1.2 mçapındaki tanklarda 8 hafta süre ile beslenmiştir. L- karnitin destekli yemlerin 56 günlükyetiştiricilik sonunda, ağırlık kazancını ve yaşama oranını etkilemediği belirlenmiştir (P>0,05).Bununla beraber, L-karnitin ilavesinin et kompozisyonu üzerine olumlu etkileri saptanmıştır(P<0,05). 300 ve 600 mg kg-1 düzeyindeki L-karnitin destekli yemlerle beslenen karideslerinkas kompozisyonunda yağ içeriği azalırken, kaslardaki protein içeriğinin arttığı görülmüştür.Besleme denemesi sonunda, karideslerin sıcaklık testi ile soğuğa karşı toleranslarıbelirlenmiştir. L- karnitin'in karideslerin soğuğa olan toleransı ve yaşama oranı üzerinebelirgin bir etkisi gözlenmemiştir.2005, 32 sayfaAnahtar sözcükler: Marsupenaeus japonicus, L-carnitine, Büyüme, Proximatekompozisyonu, Soğuğa toleransJuvenile kuruma prawn, Marsupenaeus japonicus (Bate, 1888) with aninitial weight of 1.64 ± 0.69 g were reared on pellets supplemented with 300, 600and 1200 mg kg-1 L-carnitine for 8 weeks in 1.2 m diameter round concrete tanks.The results showed that L-carnitine supplementation did not influence weight gainand survival rate at the end of the 56 days feeding period compared with thecontrol group (P>0.05). However, muscle proximate composition of the juvenileswas significantly affected by L-carnitine supplementation (P<0.05). Lipid leveldecreased whilst protein content increased in those fed either 300 or 600 mg kg-1 L-carnitine.At the end of the feeding trial, the shrimp exposed to a cold shock toexamine their tolerance. No significant effect of L-carnitine on cold tolerance andsurvival rate of M. japonicus juveniles were observed.2005, pages 31turinfo:eu-repo/semantics/openAccessBalıkçılık TeknolojisiFisheries Technology ; Su ÜrünleriMarsupenaeus japonicusL-carnitineGrowthProximate composition,Cold toleranceYemlere eklenen L-karnitinin kuruma karidesi Marsupenaeus japonicus (Penaeidae: Decapoda) jüvenillerinin büyüme, yaşam oranı, proksimate kompozisyonu ve soğuğa toleransı üzerine etkileriThe effect of supplemental L-carnitine on growth, proximate composition, survival and cold tolerance of kuruma prawn, Marsupenaeus japonicus (Penaeidae: Decapoda) juvenilesMaster Thesis137198607