Türk, ErdinçTekeli, İbrahim OzanKırgız, Fatma Ceren2021-12-292021-12-292020TÜRK E,TEKELİ İ. O,KIRGIZ F. C (2020). Hatay’da Bazı Yöresel Peynir Çeşitlerinin Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(2), 130 - 134. Doi: 10.47027/duvetfd.7863271307-99721308-0679https://dx.doi.org/10.47027/duvetfd.786327https://hdl.handle.net/20.500.12483/3388Hatay ili yoğun tarımsal ve sanayi (demir-çelik vb.) faaliyetleri nedeniyle ağır metal kontaminasyonu açısından dikkat edilmesi gerekenönemli bölgelerden birisidir. Bu çalışmanın amacı Hatay ilinden toplanan bazı yöresel peynirlerin metal konsantrasyonlarının belirlenmesive halk sağlığı üzerine etkileri açısından değerlendirilmesidir. Bu kapsamda Hatay ilinin farklı noktalarından carra (n:11), künefelik (n:11),sünme (n:11) ve sürk (n:11) peynir numuneleri toplandı. Numunelerdeki organik bileşiklerin uzaklaştırılması için mikrodalga yaş yakmametodu kullanıldı. Yakma işlemi sonrası As, Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb ve Zn metal düzeyleri ICP-OES cihazı kullanılarak ölçüldü. Eldeedilen veriler analiz edildiğinde peynir numunelerinde canlılar için esansiyel olmayan As, Cd, Cr, Hg, Ni ve Pb ağır metallerine rastlanmadı.Peynir grupları arasında Cu düzeyleri açısından fark anlamlı değildi. Carra, künefelik ve sünme peynirlerle kıyaslandığında sürk peynirlerininFe ve Mn konsantrasyonları anlamlı düzeyde (P<0.001) daha yüksek, Zn konsantrasyonları ise anlamlı düzeyde daha düşük bulundu(P<0.01). Carra, künefelik ve sünme peynirlerinde tespit edilen ortalama Zn düzeylerinin literatürle kıyaslandığında yüksek olduğu tespitedildi. Sonuç olarak Hatay ilinde satışa sunulan carra, künefelik, sünme ve sürk peynirlerinin tespit edilen ortalama metal düzeyleri gözönüne alındığında tüketilmelerinin sağlık riski taşımadığı söylenebilir.Hatay is one of the important areas in terms of heavy metal contamination due to the intensive agricultural and industry (iron and steel etc.) activities. The aim of this study was to determine the metal concentrations of some traditional cheeses collected from Hatay province and to evaluate them in terms of their effects on public health. In this context, carra (n:11), kunefelik (n:11), sunme (n:11) and surk (n:11) cheese samples collected from different parts of the province. Metal levels of As, Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb and Zn were determined by ICP-OES after microwave digestion that used to remove organic compounds from the samples. According to the analyzed data, nonessential metal (As, Cd, Cr, Hg, Ni and Pb) levels of all cheese samples were below the detection limit. The difference between the cheese groups in terms of Cu levels was not significant. It was found that Fe and Mn concentrations of surk cheeses were significantly higher (P<0.001) and Zn concentration was significantly lower (P<0.01) when compared to carra, kunefelik and sunme cheeses. In this study, the average Zn levels detected in carra, kunefelik and sunme cheeses were detected to be higher when compared with the literature. In conclusion, it can be said that the consumption of carra, kunefelik, sunme and surk cheeses offered for sale in the Hatay province does not pose a health risk, considering the detected average metal levels.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAğır metalHatayICP-OESPeynirCheeseHeavy metalICP-OESHatay’da bazı yöresel peynir çeşitlerinin ağır metal düzeylerinin belirlenmesiDetermination of heavy metal levels of some traditional cheese types in HatayArticle13213013410.47027/duvetfd.786327426080