• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Propolis ve hayvan beslemede kullanımı

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (73.79Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2007

Author

İsmail Seven
Taylan Aksu
Tatlı Pınar Seven

Metadata

Show full item record

Abstract

Propolis bal arıları tarafından çesitli bitki kaynaklarından toplanmıs reçinemsi materyalin genel adıdır. Propolisin tam olarak kompozisyonu kaynagına baglı olarak degisir. Genellikle propolis % 50 reçine ve bitki balsamı, % 30 balmumu, % 10 esansiyel yaglar, % 5 polen ve % 5 diger çesitli maddelerden olusur. Propolis, özellikle etonolik ektraktları, antioksidan, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve hepatoprotektif etkileri ile genis spektrumlu aktivite gösterir, bu yüzden günümüzde diyet katkısı olarak propolisin kullanımı yaygındır. Propolisin antioksidadif, sitotoksik, anti mutagenik ve immünomodülatör özellikleri onun zengin flavonoid, fenolik asit ve terpenoid içeriklerinden kaynaklanır.
 
Propolis is the general name for the resinous material collected by honeybees from various plant sources. The precise composition of propolis varies depending on its the source. In general, it is composed of 50 % resin and vegetable balsam, 30 % wax, 10 % essential oils, 5 % pollen and 5 % other various substances. Propolis, particularly ethanol extracts, exhibits a wide spectrum of activities, including antioxidant, antibacterial, antifungal, antiviral and hepatoprotective effects, so that use of propolis as a dietary supplement is now widespread. Anti-oxidative, cytotoxic, anti-mutagenic and immunomodulatory properties of propolis is based on its rich flavonoid, phenolic acid and terpenoid contents.
 

Source

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

18

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TnpRME1EVTE=
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1028

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2594]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.