Hatay-Dörtyol yöresinde yetiştirilen star ruby altıntoplarının soğukta muhafazası sırasında kalite parametrelerinin değişimi

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2008Author
Özdemir, Ahmet ErhanErtürk Çandır, Elif
Kaplankıran, Mustafa
Demirkeser, Turan Hakan
Toplu, Celil
Yıldız, Ercan
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu çalışmanın amacı, Star Ruby altıntoplarının soğukta muhafazası sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Araştırmada, 7x7 m aralıklarla tesis edilmiş Yerli Turunç anacı üzerine aşılı Star Ruby altıntop meyveleri kullanılmıştır. Star Ruby altıntopları 6 ve 8 °C’lerde ve %85-90 oransal nemde ayda bir analiz etmek üzere 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, usare, yeşil kapsüllü meyve oranı, suda çözünebilir toplam kuru madde, pH, titre edilebilir asit içerikleri ile meyve kabuk rengi L* ve hue değeri) ile mantarsal ve fizyolojik bozulmalar incelenmiştir. Star Ruby altıntoplarının 6 °C’de depolanmasının 8 °C’de depolamadan daha başarılı olduğu bulunmuştur. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Star Ruby altıntoplarının 6 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 aydan fazla, 8 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde ise en fazla 4 ay depolanabileceği saptanmıştır. This study aimed to investigate quality changes in Star Ruby grapefruits during storage. Fruit were
harvested from trees grafted on sour orange rootstock and planted 7 m x 7 m distance and kept at 6
and 8 °C and 85-90% relative humidity for 6 months. Changes in weight loss, incidence of fungal and
physiological disorders, total soluble solids, juice and pH, titratable acidity, green bottom, skin colour
L* and hue values were determined during storage at a 30-day interval. According to data, Star Ruby
grapefruits stored better at 6 °C than 8 °C. Star Ruby grapefruits could be kept at 6 °C and 85-90%
relative humidity for more than 4 months and at 8 °C and 85-90% relative humidity for 4 months.
Source
AlatarımVolume
7Issue
2URI
https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/T0RJM056azU=https://hdl.handle.net/20.500.12483/1065