• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Amik Ovası'nda kurak devre ile buğday, pamuk ve mısır tarımı arasındaki ilişki

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (248.5Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2009

Author

Korkmaz, Hüseyin

Metadata

Show full item record

Abstract

Amik Ovası, Akdeniz Bölgesi’nin dogusunda, ülkemizin en önemli tarım alanlarından birini olusturur. Ancak bugün ovadaki tarım hayatı, uzun yıllık ortalamalara göre (1940- 2007) belirlenen kurak devrede ciddi su sıkıntısıyla karsı karsıyadır. Bu çalısmada Amik Ovası’nda yogun olarak tarımı yapılan bugday, pamuk ve mısırın yetisme dönemleri ile kurak devre arasındaki iliski ele alınmıstır. Bunun için önce ovadaki klimatolojik kuraklık ile bugday, pamuk ve mısır için tarımsal kuraklık süreleri belirlenmistir. Klimatolojik kuraklıgın belirlenmesinde De Martonne, Thornthwaite ve Erinç metodları uygulanmıstır. Tarımsal kuraklık ise FAO tarafından gelistirilen CROPWAT bilgisayar paket programında, bitkilerin yetisme dönemlerinde yagıs haricinde ihtiyaç duydukları net su miktarları hesaplanarak belirlenmistir. Elde edilen verilere göre Amik Ovası’nda kurak devreden en az bugday, en çok ise pamuk ve ikinci ürün mısır etkilenmektedir.
 
The Amik Plain, which is one of the most important agricultural areas of Turkey, is located in the eastern part of the country’s Mediterranean region. However, there is a serious agricultural problem in the arid period determined by yearly averages (1970-2007) that threatens agricultural life in the plain. This study analyzes the relationship between the arid period and the agriculture of most common crops in the region namely wheat, cotton, and corn. First, the duration of periodical climatological aridity and agricultural aridity is determined for wheat, cotton, and corn. The methods of De Martonne, Thornthwaite and Erinç have been used to determine the climatalogical aridity. In order to determine the agricultural aridity, the net irrigation need of the crops, except for the precipitation was computed by the CROPWAT computer package program developed by the FAO. According to the results, cotton and the second crop corn are the most affected crops by the arid period while wheat is the least affected crop in the Amik plain.
 

Source

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Volume

6

Issue

11

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBMU1EUTNOdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1274

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.