• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The proximate composition and fatty acid profiles of edible parts of two freshwater mussels

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (180.7Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2010

Author

Ersoy, Beyza
Şereflişan, Hülya

Metadata

Show full item record

Abstract

The proximate compositions and fatty acid profiles of the freshwater mussels Unio terminalis and Potamida littoralis were compared. The crude protein (11.87-11.97%), lipid (2.55-1.05%), ash (1.68–1.61%) and moisture (80.36-81.69%) contents of U. terminalis and P. littoralis were observed. Lipid content of U. terminalis was found to be significantly (P<0.05) higher than in P. littoralis. The percentages of total saturated fatty acids (SFA) and total monounsaturated fatty acids (PUFA) were higher in U. terminalis than in P. littoralis, whereas the corresponding total polyunsaturated fatty acids (MUFA) content was lower. The n3/n6 ratio of U. terminalis and P. littoralis were 1.54-1.40, respectively. The data obtained indicate that the % composition of n3 PUFAs is greater for U. terminalis. Both of these species are good sources of EPA and DHA. Therefore, it was concluded that freshwater mussels U. terminalis and P. littoralis are suitable as healthy food choice.
 
Tatlı su midyesi Unio terminalis ve Potamida littoralis’in besin kompozisyonu ve yağ asidi profilleri karşılaştırılmıştır. U. terminalis ve P. littoralis’in ham protein (%11,87-11,97), lipit (%2,55-1,05), kül (%1,68-1,61) ve nem (%80,36-81,69) içerikleri incelenmiştir. U. terminalis’in lipit içeriği P. littoralis'inkine göre önemli ölçüde (P<0,05) yüksek bulunmuştur. U. terminalis’in toplam çoklu doymamış yağ asitleri (MUFA) içeriği P. littoralis’inkine oranla daha düşük iken; toplam doymuş yağ asidi (SFA) ve toplam tekli doymamış yağ asidi (PUFA) yüzdeleri daha yüksek bulunmuştur. U. terminalis ve P. littoralis’in n3/n6 oranları sırasıyla 1,54-1,40 olarak tespit edilmiştir. Bulgular, n3 PUFA yüzde kompozisyonunun U. terminalis için daha yüksek olduğunu göstermiştir. Her iki türün EPA ve DHA’nın iyi birer kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Sonuçta, tatlı su midyeleri U. terminalis ve P. littoralis sağlıklı gıda seçenekleri olarak uygun bulunmuştur.
 

Source

Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences

Volume

10

Issue

1

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBd01qYzVPUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1398

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.