• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Physiological physical chemical characteristics and sensory evaluation of minimally processed Grapefruit segments packaged under modified atmosphere

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (270.8Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2010

Author

Karaçay, Emel
Ayhan, Zehra

Metadata

Show full item record

Abstract

The objective of this study was to investigate physiological, physical, chemical, and sensory characteristics of minimally processed and modified-atmosphere-packaged grapefruit segments. Grapefruits were sanitized, peeled, segmented and packed under passive (21%$O _2$ +79% $N _2$) and two active modified atmospheres (20% $O _2$+10% C$O _2$ +70% $N _2$ and 70% $O _2$+20% C$O _2$ +10% $N _2$) in polypropylene trays. Physiological, physical, chemical, and sensory properties were monitored at 4 ºC for 15 days. In general, there was no significant effect of MAP observed in chemical properties (P > 0.05). There was no significant effect of MAP treatment on a* and b* values (P > 0.05); however, the firmness values increased at all applications (P $\leq$ 0.05). Grapefruit segments remained viable for 10 days under enriched oxygen (70%) and less than 10 days under active (20% oxygen) and passive MAP applications considering internal atmosphere and quality parameters. These results suggested that grapefruits could be prepared as ready to eat fruits with considerable shelf life, quality and convenience with using enriched oxygen MAP.
 
Bu çalısmanın amacı az islenmis ve modifiye atmosferde ambalajlanmıs altıntop segmentlerinin fizyolojik, fiziksel, kimyasal, ve duyusal özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaçla altıntop yüzeyleri dezenfekte edilmis, soyulmus, segmentlerine ayrılmıs ve segmentler polipropilen tabaklarda pasif (%21 $O _2$ + %79 $N _2$) ve iki farklı aktif modifiye atmosfer (%20 $O _2$ + %10 C$O _2$ + %70 $N _2$ ve %70 $O _2$ + %20 C$O _2$ + %10 $N _2$) altında ambalajlanmıstır. Fizyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikler 4°C’de 15 gün depolama süresince izlenmistir. Genel olarak kimyasal özellikler üzerinde modifiye atmosferin önemli bir etkisi gözlenmemistir (P > 0.05). MAP uygulamasının a* ve b* renk değerlerinde önemli bir etkisi olmazken (P > 0.05), sertlik değerleri bütün uygulamalarda artıs göstermistir (P £ 0.05). Altıntop segmentleri yüksek oksijen uygulaması (%70) altında 10 gün dayanırken, aktif (%20 oksijen) ve pasif (normal atmosfer kosulları) modifiye atmosfer uygulamaları altında 10 günden daha az dayanmıstır. Bu sonuçlar; altıntopların, yüksek oksijen uygulaması kullanılarak tüketime hazır segmentler halinde dikkate alınabilir bir raf ömrü, kalite ve tüketim kolaylığı ile hazırlanabileceğini göstermektedir.
 

Source

Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

16

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBME1EazFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1410

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.