• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Fakülteler
  • Fen Edebiyat Fakültesi
  • Biyoloji
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Fakülteler
  • Fen Edebiyat Fakültesi
  • Biyoloji
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Wild plants used as herbal tea in Antakya and Defne provinces of Hatay

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (492.0Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2018

Author

Güzel, Yelda
Güzelşemme, Mehmet

Metadata

Show full item record

Citation

GUZEL, Y., & GUZELSEMME, M. (2018). Wild plants used as herbal tea in Antakya and Defne provinces of Hatay. Anadolu, 28(1), 1-5.

Abstract

In the present study, wild plants that are members of the local flora and used traditionally as herbal tea in 32 villages of Antakya and Defne provinces of Hatay were compiled. Although all of them have some medicinal properties and are also used for healing, the main difference of these plants from other medicinal herbal tea plants is that they are consumed as tea for pleasure mostly without any medical purpose in daily life. All information has been compiled by face-to-face interviews with 182 local people as a part of an ethnobotanical study in Antakya province. 33 species belong to 9 families were determined as herbal teas that consumed for pleasure in daily life. Reminding, cultivation and marketing of these herbal teas should be encouraged in terms of evaluating our natural resources efficiently.
 
Bu çalışmada, Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinden 32 köyde, yerel floranın elemanları olup geleneksel bitki çayı olarak kullanılan bitkiler derlenmiştir. Tamamının bazı tıbbi özellikleri olmasına ve şifa için de kullanılmalarına rağmen, bu bitki çaylarının diğer şifalı bitki çaylarından başlıca farkı, tıbbi bir amaç olmaksızın, günlük yaşam rutininde keyif amaçlı olarak içiliyor olmalarıdır. Bütün bilgiler, Antakya ilçesinde yürütülen etnobotanik çalışması kapsamında yüzyüze görüşülen 182 yerli kişiden derlenmiştir. Günlük yaşamda, keyif amaçlı çay olarak içilen 9 familyaya mensup 33 tür tespit edilmiştir. Doğal kaynaklarımızı verimli bir şekilde değerlendirmek açısından bu bitki çaylarının hatırlanması, yetiştirilmesi ve pazarlanması teşvik edilmelidir.
 

Source

ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi

Volume

28

Issue

1

URI

https://hdl.handle.net/20.500.12483/150

Collections

  • Makale Koleksiyonu [1]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.