• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fatty acid composition and mineral content of Upeneus moluccensis and mullus surmuletus

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (352.5Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2011

Author

Öksüz, Abdullah
Özyılmaz, Ayşe
Küver, Şenol

Metadata

Show full item record

Abstract

Lipid, moisture, fatty acid, and mineral contents of gold band goatfish (Upeneus moluccensis) (Bleeker, 1855) and striped red mullet (Mullus surmuletus) (Linnaeus, 1758) were investigated. The lipid and moisture contents in the two species were found to be significantly different from each other (P<0.05). Lipids of striped red mullet include significantly (P<0.05) higher levels of C14:0, C15:0, C16:1, C17:1, C18:1n9, C18:2n6, C20:3n6, DHA (Docosahexaenoic Acid, C22:6n3) and EPA (Eicasapentaenoic Acid, C20:5n3) fatty acids than those of gold band goatfish. Proportions (%) of SFA (Saturated Fatty Acid), MUFA (Monounsaturated Fatty Acid), and PUFA (Polyunsaturated Fatty Acid), DHA/EPA, and n3/n6 were found to be 39.30, 26.81, 32.18, 3.26, and 5.35 for gold band goatfish and 36.72, 41.83, 18.92, 0.89, and 3.31 for striped red mullet, respectively. K and P were found to be predominant among the 11 measured minerals in the two species. Only the K, Ca, and Na content of the two fish species were found to be significantly different (P<0.05).
 
Bu çalışmada paşa barbunu veya Nil barbunu (Upeneus moluccensis, Bleeker, 1855) ve tekir balığının (Mullus surmuletus, Linnaeus, 1758) toplam yağ, nem, kül, yağ asitleri kompozisyonunu ve mineral madde içerikleri incelenmiştir. Bu iki türe ait yağ ve nem içerikleri birbirinden önemli derecede farklı bulunmuştur (P<0,05). Çalışmanın sonuçları tekir balığı yağında bulunan C14:0, C15:0, C16:1, C17:1, C18:1n9, C18:2n6, C20:3n6, DHA (Dokosahekzaenoik Asit, C22:6n3) ve EPA (Eikosapentaenoik Asit, C20:5n-3) yağ asitleri seviyelerinin paşa barbunu yağında bulunandan daha yüksek miktarlarda olduğunu göstermiştir (P<0,05). SFA (Doymuş Yağ Asitleri), MUFA (Tekli Doymamış Yağ Asitleri), PUFA (Çoklu Doymamış Yağ Asitleri), DHA /EPA ve n3/n6 miktarlarını (%) sırası ile paşa barbununda 39,30, 26,81, 32,18, 3,26 ve 5,35 ve tekir balığında ise 36,72, 41,83, 18,92, 0,89 ve 3,31 olduğu tespit edilmiştir. İncelenen mineraller içerisinden K ve P değerleri her iki türde en yüksek miktarlarda bulunmuştur. Bu iki tür balıkta incelenen minerallerden yalnızca K, Ca ve Na seviyelerindeki farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (P<0,05).
 

Source

Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences

Volume

11

Issue

1

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFM01USTJOZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1542

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.