• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effects of different extenders and myo-inositol on post-thaw quality of ram semen

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (385.7Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2011

Author

Kulaksız, Recai
Bucak, Mustafa Numan
Akçay, Ergun
Sakin, Fatih
Daşkın, Ali
Ateşşahin, Ahmet

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma koç spermasının çözüm sonu kalitesi, lipit peroksidasyonu ve antioksidan aktiviteleri üzerine farklı sulandırıcıların ve inositolün etkilerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Sperma 4 baş Karayaka koçundan suni vajen yardımıyla haftada üç kez alındı. Alınan sperma örneklerinden normospermi özellik gösterenler birleştirildi. Birleştirilen sperma örnekleri iki farklı dozda myo-inositol (5, 10 mM) içeren ve içermeyen (kontrol) üç farklı sulandırıcı (tris, yağsız süt tozu, sodyum sitrat) ile sulandırıldı. Örnekler dokuz ayrı çalışma grubuna ayrıldı: T-5I, T-10I, T (kontrol); M-5I, M-10I, M (kontrol); Na-5I, Na-10I, NaC (kontrol) sulandırılmış sperma içeren payetler 4°C’de 2 saat ekilibre edildi, sıvı azot buharında (-120°C’da 15 dakika) donduruldu ve sıvı azot (-196°C) içinde saklandı. Dondurulmuş spermalar su banyosunda 37°C’de 30 saniyede çözdürüldü. Sulandırıcılara eklenenen myo-inositol mikroskopik sperm ve oksidatif stres parametelerine önemli bir etkiye neden olmadı (P>0.05). T ve M sulandırıcıları, NaC sulandırıcısına göre donma-çözünme sonrası spermatozoon motilitesinde (%50.00±2.24% ve 55.00±3.42) ve HOS testte (%49.00±3.32% and 48.17±2.9) daha yüksek oranlar verdi (P<0.01). Myo-inositol ilave edilen sulandırıcılar MDA seviyeleri ile CAT, SOD, GSH ve GSH-PX aktivitelerini, 10 mM inositol içeren T sulandırıcısının MDA seviyesi hariç, kontrol gruplarına göre önemli oranda etkilemedi (P>0.05). MDA seviyesi T sulandırıcısında (1.22±0.07 nmol/ml), M ve NaC sulandırıcılarına göre daha düşük bulundu (P<0.05). GSH ve GSH-PX aktiviteleri için, T ve NaC sulandırıcıları M sulandırıcısına göre daha yüksek değerler verdi (P<0.01).
 
The study was conducted to evaluate the eff ects of diff erent extenders and inositol additions on post-thaw semen quality, lipid peroxidation (LPO) and antioxidant activities. Semen was collected from four Karayaka rams from by artifi cial vagina three times a week. Semen samples showing normospermy quality were pooled. The pooled semen samples were extended in three extenders (Tris, T-, skimmed milk, M- and sodium citrate, NaC) with myo-inositol at two diff erent doses (5 mM, 10 mM) and no antioxidant (control). Nine experimental groups were assigned as follows: T-5I, T-10I, T (control); M-5I, M-10I, M (control); Na-5I, Na-10I, NaC (control). Straws containing extended semen were equilibrated at 4&deg;C for 2 h, frozen in vapor of (15 min at -120&deg;C) liquid nitrogen and stored in liquid nitrogen. Frozen semen was thawed in a water bath at 37&deg;C for 30 seconds. The use of all the extenders supplemented with diff erent doses of myo-inositol did not lead to any significant improvement in microscopic sperm and oxidative stress parameters (P&gt;0.05). Extenders of T and M resulted in higher sperm motility (50.00&plusmn;2.24% and 55.00&plusmn;0.42%) and HOST (49.00 3.32% and 48.17&plusmn;2.97%) rates, compared to NaC (37.00&plusmn;3.74% and 31.80&plusmn;2.96%, P&lt;0.01), following the freeze/thawing process. Extenders supplementated with myo-inositol not significantly aff ect malondialdehyde (MDA) levels and activities of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH) and glutathione peroxidase (GSH-PX) in comparison to the control groups (P&gt;0.05), except for MDA level of T extender containing 10 mM inositol. MDA level was found lower (1.22&plusmn;0.07 nmol/ml) in T than those of the M and NaC (P&lt;0.05). For GSH and GSH-PX activities, T and NaC gave the higher values, compared to M, following the freeze/thawing process (P&lt;0.01).
 

Source

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

17

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFek5USTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1662

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.