• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazlarda karkas ve et kalitesi özellikleri

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (556.8Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Yakan, Akın
Aksu Elmalı, Dilek
Elmalı, Mehmet
Şahin, Tarkan
Motor, Sedat
Can, Yeşim

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma halk elinde yetiştirilen Beyaz ve Alaca kazlarda karkas ve et kalitesi özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Beyaz ve Alaca kazlarda karkas randımanları ve iç organların oranları bakımından farklılıklar önemli olmazken, karkas parçalarından göğüs, sırt ve kanat oranları bakımından önemli farklılıklar bulunmuştur. Varyeteler arasındaki fenotipte görülen renk farklılığının hem göğüs etine hem de deriye (kırmızılık indeksi hariç) yansıdığı tespit edilmiştir. Göğüs etinde doymuş yağ asidi ve tekli doymamış yağ asidi değerleri Beyaz kazlarda daha iyi iken aşırı doymamış yağ asidi değerleri Alaca kazlarda daha iyi olarak belirlenmiştir. Göğüs eti, deri ve abdominal yağda Besleyici Değer İndeksi’nin Beyaz kazlarda Alaca kazlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
 
The purpose of this study was to define the meat quality characteristics of White and Multicolor geese under local breeder conditions. While carcass and edible offal percentages were similar breast, back and wing ratios were statistically different between White and Multicolor geese. Phenotypic color differentiation between geese varieties was reflected on both breast meat and skin (except a* value). While White geese had better values than Multicolor geese for saturated fatty acid and monounsaturated fatty acid, Multicolor geese were higher than White geese for polyunsaturated fatty acid. Nutritive value of White variety was higher than Multicolor variety in breast meat, skin and abdominal fat.
 

Source

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

18

Issue

4

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRNeE9EWXlNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1703

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.