• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A preliminary study on protease activity of the northern pike (Esox lucius L. 1758) larvae

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (504.0Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Gökçek, Kaya
Naz, Mehmet
Szabo, Tamas
Urbanyi, Bela

Metadata

Show full item record

Abstract

Nispeten yüksek inkübasyon sıcaklığında kuluçkalanan Turna balığı pre-larvalarının proteolitik aktivitesi, besin keseli dönemden kritik ilk yem alma noktasına kadar ölçülmüştür. Yumurta açılım günü (DAH) olan 0. gün ile 12. günler arasında larvaların proteolitik aktiviteleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmuştur (P<0,05). Turna larvalarının proteolitik aktivitesi DAH 0’da DAH 5’e kadar yavaşça yükselmiş, daha sonra DAH 6’dan DAH 8’e kadar ani bir yükseliş görülmüştür. Buna ek olarak, DAH 8’de bariz bir pik gözlenmiştir (595,22±9,07 U/mg protein). Lavaların tümü, besin kesesinin tükenmesini takiben 4. günde açlıktan ölmüştür. Sonuç olarak, doku yıkımını önlemek amacıyla, larvalar 13°C’deki kuluçkalama şartlarında, DAH 8’de besin kesesinin tükenmesini takiben hemen ilk yem verilmelidir.
 
The proteolitic activity of northern pike prelarvae was measured in yolk sac stage to reveal the critical first feeding time at relatively high incubation temperature. The differences observed among protease activities of larvae from day after hatching (DAH) 0 to 12 were statistically significant (P&lt;0.05). Protease activities of larvae remained slightly increased from DAH 0 to DAH 5. A sudden raise in protease activities of larvae were observed from the DAH 6 to the DAH 8. Moreover, the conspicuous increase in protease activities of pike larvae was determined at the DAH 8 (595.22&plusmn;9.07 U/mg protein). All starving larvae died four days after yolk sac consumption. In conclusion, to prevent tissue breakdown, larvae should be fed immediately just after yolk sac absorption at the DAH 8 at 13&deg;C under controlled conditions.
 

Source

Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences

Volume

12

Issue

4

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRRM016SXpNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1743

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.