• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Inhibitory effects of different decontamination agents on the levels of listeria monocytogenes in the experimentally ınoculated raw beef samples in the laboratory conditions

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (419.2Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Elmalı, Mehmet
Yaman, Hilmi
Tekinşen, Kemal Kaan
Öner, Süleyman
Çekin, Erhan

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, laboratuvar koşullarında, halk sağlığı bakımından önemli bir patojen olan L. monocytogenes ile deneysel olarak inoküle edilmiş çiğ sığır etlerinde farklı dekontaminasyon ajanlarının (%1 laktik asit, %2 laktik asit, %2 asetik asit ve %0.1 asitlendirilmiş sodium klorür, %0.1 sodyum asetat ve %0.1 cetylpridinium chlorine) baskılayıcı etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. En yüksek bakteriyel inhibisyon oranı, %2 laktik asit uygulanmış et örrneklerinde belirlenmiştir, en düşük oran ise %0.1 asitlendirilmiş sodyum klorür uygulanmış örneklerde gözlemlenmiştir. Çiğ etlerdeki bakteriyel yükü azaltma sürecinde karkasların ilk bakteriyel yükü, uygulanan dekontaminasyon tekniği ve kullanılan asitlerin karakteristik özellikleri (dissosiye yada dissosiye olmamış, pH, miktarı, oranı, uygulama sıcaklığı ve kullanılan farklı kombinasyonlar) gibi gözönüne alınması gereken temel parametrelere vurgu yapmak önem arz etmektedir.
 
This study aimed at comparing the inhibitory effects of various decontamination agents (1% lactic acid, 2% lactic acid, 2% acetic acid, 0.1% acidified sodium chloride, 0.1% sodium acetate, and 0.1% cetylpridinium chlorine) on experimentally contaminated raw beef samples with Listeria monocytogenes being a significant pathogen microorganism for public health. The highest level of bacterial inhibition was determined in the meat samples treated with 2% lactic acid while the lowest level was in the samples treated with 0.1% acidified sodium chloride. It is very important to specify that initial bacterial load of carcases, the decontamination technique applied, and the characteristics of acids used (dissociated or undissociated, pH, amount, percentage, application temperature, and different combinations) are essential parameters to be taken into account in the process of reducing microorganism on raw meat samples.
 

Source

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

18

Issue

5

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRNMU1Ea3pNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1764

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2594]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.