• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The combined effects of salinity and temperature on the egg hatching rate, incubation time, and survival until protozoal stages of Metapenaeus monoceros (Fabricius) (Decapoda: Penaeidae)

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (99.76Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Aktaş, Mevlüt

Metadata

Show full item record

Abstract

Üç farklı su sıcaklığı (24, 28 ve 32 °C) ve tuzluluğunun (35, 40 ve 45 g $L^ {-1}$) Metapenaeus monoceros yumurtalarının açılma oranı, ve süresi, elde edilen larvaların protozoal döneme kadarki yaşama oranı ve larval aktivite üzerine etkileri laboratuar koşullarında araştırılmıştır. Yumurtlamayı takiben ortalama döllülük oranı % 97,25 olarak bulunmuştur. Yumurtalar 2 L kapasiteli larval kültür kaplarına dokuz salinite ve sıcaklık kombinasyonunu oluşturacak şekilde 3 tekerrürlü olarak stoklanmıştır. Tüm muamelelerde yumurtalar açılmıştır. Yumurtaların açılma oranı üzerine su sıcaklığı, tuzluluk ve her ikisinin birlikte önemli etkileri olmuştur (P < 0,05). Açılma oranı tuzluluğun artışına bağlı olarak azalmış, 45 g $L^ {-1}$ tuzlulukta ve tüm sıcaklık düzeylerinde en düşük olmuştur. Açılma oranı bakımından en iyi 35 g $L^ {-1}$, 32 °C (% 91,67) ve 35 g $L^ {-1}$, 28 °C (% 89,17) kombinasyonu olarak bulunmuştur. İnkübasyon süresi 32 °C’de (11,2 saat) 28 °C (14 saat) ve 24 °C’den daha kısa bulunmuştur. Naupli döneminden protozoal döneme geçiş oranı en iyi 35 g $L^ {-1}$ tuzlulukta 28 °C ve 32 °C su sıcaklılıklarında olmuştur. Larval aktivitenin 24 °C su sıcaklığının tüm tuzluluk sevileri ile karşılaştırıldığında, 35-40 g $L^ {-1}$ tuzluluk ve 28-32 °C su sıcaklıklarında daha iyi olduğu belirlenmiştir.
 
The combined effects of 3 different temperatures (24, 28, and 32 &deg;C) and salinity levels (35, 40, and 45 g $L^ {-1}$) on the egg hatching rate, incubation time, larval activity, and survival rate until protozoal (PZ1) stage of Metapenaeus monoceros (Fabricius) were investigated under controlled laboratory conditions. The average fertilization rate was 97.25% following spawning. The eggs were stocked in 2-L glass larval culture fl asks and received 1 of 9 salinity and temperature combinations in 3 replicates. The eggs hatched in all treatments. Temperature, salinity, and their interaction had significant influences on the hatching rate of the eggs (P &lt; 0.05). The hatching rate decreased as salinity increased and was lowest in all temperature levels at a salinity of 45 g $L^ {-1}$. With regard to the hatching rate, the best combinations were obtained at 35 g $L^ {-1}$ and 32 &deg;C (91.67%) and at 35 g $L^ {-1}$ and 28 &deg;C (89.17%). The incubation time was shorter at 32 &deg;C (11.2 h) than at 28 &deg;C (14 h) or 24 &deg;C (17.2 h). The development rate from the naupliar stage to the protozoal stage was best at a salinity level of 35 g $L^ {-1}$ combined with temperatures of 28 &deg;C and 32 &deg;C. Larval activity was also found to be best at 28 &deg;C and 32 &deg;C at 35 g $L^ {-1}$ and 40 g $L^ {-1}$, as compared to that at 24 &deg;C in all salinity levels.
 

Source

Turkish Journal of Zoology

Volume

36

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRJMk1UYzVPUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1823

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.