• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The potential inhibitory effects of the commercial diets on protease activities of Dentex dentex larvae and live foods

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (189.0Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Naz, Mehmet
Yufera, Manuel

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Dentex dentex larvaları ve canlı gıdaların proteaz aktiviteleri üzerine ticari yemlerin potansiyel inhibitör etkilerini belirlemektir. Larvaların en yüksek ve en düşük proteaz aktiviteleri sırasıyla 387,08 ±0,23 U/mg protein ve 54,66 ±0,15 U/mg protein olarak tespit edildi. Canlı gıdaların en yüksek ve en düşük proteaz aktiviteleri sırasıyla Artemia metanaupli (414,5 ±0,41 U/mg protein) ve rotiferde (156,25 ±0,09 U/mg protein) bulundu. Larvaların ve canlı gıdaların proteaz aktiviteleri üzerine ticari yemlerin inhibisyon miktarları arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulundu (p<0,05). Aynı zamanda, inhibisyon yüzdeleri arasında da istatistiksel olarak önemli farklılıklar gözlendi (p<0.05). Zenginleştirilmiş rotiferler üzerinde, Caviar (200- 300?), Caviar (300-500?) ve copepod’un en yüksek inhibisyon yüzdeleri sırasıyla %91.86 ±0.26, %90.72 ±0,13 ve %90.82 ±0.22 olarak bulundu. Buna ilaveten 35 günlük larvalarda, Caviar (100-200?) ve Protonun (200-400?) en yüksek inhibisyon yüzdeleri sırasıyla %93.57 ±0.18 ve %93.34 ±0.22 olarak gözlendi. Rotiferlerin proteaz aktiviteleri üzerine Caviar’ın (200-300?) etkisi en düşük seviyede oldu. Genelde, larvaların proteaz aktiviteleri üzerinde kopepod’un diğer ticari yemlerden daha düşük bir inhibitör etkisine sahip olduğu gözlendi. Kopepod, 30 günlük larvaların proteaz aktiviteleri üzerinde en düşük etkiyi gösterdi. Canlı gıdaların proteaz aktiviteleri üzerine ticari yemlerin inhibisyon etkileri rotiferler dışında yüksek oldu. Çalışmamız larvaların ve canlı gıdaların proteaz aktiviteleri üzerine sövraj dönemi boyunca kullanılan ticari yemlerin inhibitör etkilerinin dikkate alınması gerektiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak gelecekteki çalışmalarda, kuluçkahanelerde yaşama ve büyüme oranlarını arttırmak için deniz balık larvaları ve canlı gıdaların proteaz aktiviteleri üzerine ticari yemlerin potansiyel inhibitör etkilerinin araştırılması tavsiye edilmiştir.
 
The aim of this study was to determine the potential inhibitory effects of commercial diets on protease activities of Dentex dentex larvae and live foods. The highest and lowest protease activity of larvae was 387.08 &plusmn;0.23 U/mg protein and 54.66 &plusmn;0.15 U/mg protein, respectively. The highest and lowest protease activities of live foods were found in Artemia metanaupli (414.5 &plusmn;0.41 U/mg protein) and rotifer (156.25 &plusmn;0.09 U/mg protein), respectively. The significant differences between inhibition amounts of commercial diets on protease activities of larvae and live foods were found (p&lt;0.05). Also, the significant differences between the inhibition percents were observed (p&lt;0.05). The highest inhibition percents of Caviar (200-300&amp;#956;), Caviar (300-500&amp;#956;) and copepod were found as 91.86 &plusmn;0.26%, 90.72 &plusmn;0.13% and 90.82 &plusmn;0.22% in enriched rotifers, respectively. In addition, the highest inhibition percents of Caviar (100-200&amp;#956;) and Proton (200-400&amp;#956;) were observed as 93.57 &plusmn;0.18% and 93.34 &plusmn;0.22% in the larvae on day 35, respectively. The effect of Caviar (200-300&amp;#956;) on protease activities of rotifer was the lowest. In general, copepod had the lower inhibitory effect than those of other commercial diets on protease activities of larvae. Copepod showed the lowest effect on protease activity of larvae on day 30. The inhibition percents of commercial diets on protease activities of live foods were high except for rotifers. Our study revealed that the inhibitory effects of commercial diets used through weaning on protease activities of larvae and live foods should be taken into account. In conclusion, the potential inhibitory effects of commercial diets on protease activities of marine fish larvae and live foods to increase the survival and growth rates in hatcheries should be investigated in future studies.
 

Source

Journal of FisheriesSciences.com

Volume

6

Issue

3

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRNek16YzVPUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1864

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.