• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of meat yield, flesh colour, fatty acid, and mineral composition of wild and cultured Mediterranean amberjack (Seriola dumerili, risso 1810)

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (310.7Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Öksüz, Abdullah

Metadata

Show full item record

Abstract

Doğal ve ağ kafeslerde yetiştirilen sarıkuyruk balıklarının et verimi, et rengi, besin bileşenleri ve yağ asitleri kompozisyonu araştırıldı. Doğal ve kültür sarıkuyruk balıklarının et verimi ve et rengi benzerlik gösterdi. Fakat doğal ve kültür balıklarının besin bileşenleri farklı bulundu. Doğal ve kültür balıklarının yağ asitlerinden C14:0; C20:2 n-6; C20:3 n-6; C20:5 n-3; C22:5 n-3 hariç diğer yağ asitleri önemli derecede farklılık göstermiştir. (P<0.05). Doğal ile kültür ortamında yetişen bu tür balıkları birbirinden ayırt etmede linoleik asit ve erüsik asit miktarlarının belirlenmesi önemli bir rol oynamaktadır. Doğal ve kültür sarıkuyruk balıklarında toplam n-3: n-6 yağ asitleri oranı sırası ile 5.5 ve 4.15 olarak bulunmuştur. Makro element seviyeleri doğal sarıkuyruk balıklarında kalsiyum hariç kültür balıklarından oldukça yüksektir. İz elementler içerisinde demir en yüksek oranda bulunmuş olup bunu çinko, bakır, baryum, kurşun, manganez ve kadmiyum takip etmiştir.
 
Meat yield, flesh colour, proximate and mineral compositions, and fatty acid profile of captured and wild greater amberjack were investigated. Meat yield and flesh colour of wild and cultured greater amberjack were similar. However, their proximate compositions were different. Most of the fatty acid composition of the wild and farmed fish were significantly different (P&lt;0.05) from each other, except C14:0; C20:2 n-6; C20:3 n-6; C20:5 n-3; C22:5 n-3. The levels of linoleic acid and erucic acid were the key fatty acids discriminating cultured fish from the wild counterpart. The ratio of total n-3:n-6 fatty acid was 5.5 and 4.15 in the wild and farmed fish respectively. Macro elements level was much greater in the wild fish compare to cultured fish with the exception of calcium. Among the trace elements, iron was the foremost trace element followed by zinc, copper, barium, lead, manganese, and cadmium.
 

Source

Journal of FisheriesSciences.com

Volume

6

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRJNU5UWTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1872

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.