• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Na-alginat mikrokapsüllerinin biyokimyasal kompozisyonları üzerine bir çalışma

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (143.1Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2012

Author

Naz, Mehmet
Yufera, Manuel

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, 80?-900 ? arasındaki Na-alginat mikrokapsullerinin biyokimyasal kompozisyonlarındaki değişimler belirlendi. Bu amaca ulaşmak için mikrokapsüllerin 6 grubu (80-200?; 200-250?; 250-355?; 355-500?; 500-900?; >900?) analiz edildi. Mikrokapsüllerin kuru madde, kül ve lipit miktarları arasında önemli farklılıklar bulundu (P<0,05). En yüksek kuru madde, kül ve lipit miktarları sırasıyla % 98.32 ±0.02 (80-200?) , % 3.91 ±0.02 (>900?) and % 21.85 ±0.85 (355-500?) gruplarda bulundu. Mikrokapsül gruplarının protein miktarları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli oldu (P<0,05). Sonuçlar, en yüksek protein miktarının 80-200?’luk grupta % 66.24 ±0.05 olduğunu gösterdi. Çalışmamız, deniz balık larvalarında gözlenen düşük yaşama ve büyüme oranlarının larvaların beslenmesinde kullanılan mikrokapsüllerin biyokimyasal kompozisyonlarında gözlenen değişimlerin sonucuyla ilişkili olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak gelecek çalışmalarda, sürdürülebilir akuakültür için diğer üretim metotlarıyla farklı büyüklük sınıflarında üretilen mikrokapsüllerin biyokimyasal kompozisyonlarındaki değişimlerin araştırılması gerekir.
 
In present study, the changes in the biochemical compositions of Na-alginate microcapsules with diameters between 80&amp;#956;-900 &amp;#956; were determined. To achive this purpose, six groups(80-200&amp;#956;; 200-250&amp;#956;; 250-355&amp;#956;; 355-500&amp;#956;; 500-900&amp;#956;; &gt;900&amp;#956;) of microcapsules were analyzed. The significant differences between dry matter, ash and lipid amounts of microcapsules were found (P&lt;0.05). The highest dry matter, ash and lipid amounts were 98.32&plusmn;0.02% (80-200&amp;#956;) , 3.91&plusmn;0.02% (&gt;900&amp;#956;) and 21.85&plusmn;0.85% (355-500&amp;#956;), respectively. Also, the differences between protein amounts of all microcapsule groups were statistically significant (P&lt;0.05). Results showed that the highest protein amount was 66.24&plusmn;0.05 % (80-200&amp;#956;). Our study revealed that low survival and growth rates in marine fish larvae may be related to the result of the changes in biochemical compositions of microcapsules used in the feeding of larvae. In conclusion, the changes in the biochemical compositions of microcapsules produced in the different size classes with other manufacturing methods to sustainable aquaculture should be investigated in future studies.
 

Source

Journal of FisheriesSciences.com

Volume

6

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRJNU5UWXdNQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/1877

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.