• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of different first feeds on proteolytic activity of the northern Pike, Esox lucius linneaus 1758, post- larvae

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (437.2Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2014

Author

Hazman, Burak
Gökçek, Kaya

Metadata

Show full item record

Abstract

Turna, Esox lucius , balığı post-larvaları besin keselerinin tüken mesi takiben ilk on günlük dönemde alabalık mikro diet yemi, Artemia nauplii ve plankton ile beslenmiş ve post-larvaların proteolitik aktivitesi ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda, farklı tip besinlerin proteolitik aktivite üzerinde istatistiki açıdan önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Proteaz aktivitesinde ölçülen en yüksek değerler Artemia (228 ,22±15 ,44 U/mg ) ve plankton (302 ,78±45 ,85 U/mg ) gruplarında 2. günde , mikro diyet (202 ,05 ± 19, 79 U/mg ) grubunda ise 3. günde elde edilmiştir. Bu noktadan sonra, tüm gruplardaki proteaz aktivitesi düşmeye başlamıştır. Daha sonra, proteaz aktivitesinin 8. günde Artemia ve plankton gruplarında, 9. günde ise mikro diyet grubunda bariz bir şekilde arttığı belirlenmiştir. Diğer besinlerle karşılaştırıldığında, turna balığı post- larvalarını plankton ile beslemenin proteolitik aktivite üzerine daha olumlu etki yaptığı gözlenmiştir.
 
The Northern Pike, Esox lucius , post-larvae were fed with trout micro diet, Artemia nauplii and plankton at the first ten days after yolk - sac absorption and the proteolytic activity of the post-larvae were measured. According to the results, the proteolytic activity was significantly affected by the different type of first feed (P&lt;0.05). The highest protease activities were obtained on 2 nd day in Artemia (228.22&plusmn;15.44 U/mg ) and plankton (302.78&plusmn;45.85 U/mg ) groups, and on 3 rd day in micro diet (202.05&plusmn;19.79 U/mg ) group. After this point, the enzymatic activity started to decrease in all groups. Thereafter, the conspicuous increase in protease activities of larvae was determined on the day 8 th in Artemia and plankton group, but on the day 9 th in micro diet group (P&lt;0.05). In contrast to other feeding groups, it is observed that feeding pike post-larvae with plankton caused more positive effect on proteolytic activity than the other groups.
 

Source

Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences

Volume

14

Issue

4

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRjek1UazJOZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2160

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2594]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.