• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Atatürk baraj gölü'nde avlanan bazı balıkların et verimleri, yaş seviyeleri ve yaş asitleri bileşenleri

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (235.9Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2014

Author

Özyılmaz, Ayşe
Palalı, Bahtınur

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalıımada, Atatürk Baraj Gölü çevresinde tüketilen havuz balığı ( Carassius gibelio, Bloch 1782), ot sazanı (Ctenopharyngodon idella, Valenciennes, 1844) ve karaca (Capoeta trutta, Heckel 1843) balıklarının et verimleri, yağ seviyeleri ve yağ asitleri bileıenleri araıtırılmııtır. Çalııılan bu üç balık içerisinde en yüksek et verimi ot sazanında tespit edilmiıtir. Çalıımada kullanılan üç balığın yağ seviyelerinin genelde düıük olduğu saptanmııtır. Ayrıca, balıkların yağ içerikleri birbirinden farklı olduğu ve bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmııtır ( P<0,05). Balıkların yağ asitleri tayininde GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi) kullanılmııtır. Toplamda 32 yağ asidi tespit edilmiıtir. Çalııılan üç balığın bazı doymuı yağ asitleri (SFA) ve çoklu doymamıı yağ asitleri (PUFA) bileıenleri birbirinden oldukça farklı bulunsa da toplam SFA seviyeleri birbirine çok yakın bulunmuıtur. Balıkların toplam tekli doymamıı yağ asitleri (MUFA) havuz balığı, ot sazanı ve karaca için sırası ile %21,34, %30,69 ve %31,16 olarak hesaplanmııtır. En yüksek eikosapentanoik asit (EPA, C20:5n3) seviyesi karaca balığında bulunurken en yüksek dekosahekzanoik asit (DHA, C22:6n-3) ise havuz balığında bulunmuıtur.
 
Meat yields, lipid levels, and fatty acid compositions of Prussian carp ( Carassius gibelio, Bloch 1782), grass carp (Ctenopharyngodon idella, Valenciennes, 1844), and trout barb (Capoeta trutta, Heckel 1843 ) were investigated in this current study. Of the three fish, grass carp had the highest meat yield. All fish used in this study had lower amount of lipid. Additionally, the lipid levels of the Prussian carp, grass carp, and trout barb differed from each other and the differences were found to be statistically significant (P&lt;0.05). Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) was used to determine fatty acids of the fish flesh. A total of 32 different fatty acids were identified in this current study. Even though some of the constituents of the saturated fatty acids (SFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) varied greatly, total SFA levels of the fish were found to be very close to each other. The total monounsaturated fatty acids (MUFA) were calculated to be 21.34%, 30.69%, and 31.16% for the Prussian carp, grass carp, and trout barb, respectively. While the highest level of eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5n3) was found in trout barb, that of docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n3) was found in the Prussian carp.
 

Source

Yunus Araştırma Bülteni

Volume

14

Issue

3

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRZNU5qVTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2172

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2594]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.