• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of cereal grains on the total lipid, cholesterol content and fatty acid composition of liver and muscle tissues in native geese

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (428.4Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2014

Author

Kalaycı, Serpil
Yılmaz, Ökkeş

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada yerli kazlarda karaciğer ve kas dokusunun total lipit, kolesterol içeriği ve yağ asidi kompozisyonu üzerine tahıl tanelerinin etkisini inceledik. Çalışmada kullanılan 35 kaz 5 gruba ayrıldı. Kaz grupları sırasıyla arpa, buğday, çavdar ve mısır ile beslendi. İlk grup kontrol grubu olarak kullanıldı. Su ve besin 6 hafta boyunca ad libitum olarak verildi. Karaciğer dokusundaki total kolesterol seviyesi arpa ve buğday gruplarında azalış (P<0.001) gösterirken, but kasında tüm gruplarda (P<0.001) azalmıştır. Karaciğer dokusundaki total lipit içeriği çavdar ve mısır gruplarında artış (P<0.001) gösterirken, but kasında buğday ve çavdar gruplarında (P<0.001) artmıştır. Sırt kasındaki total lipit içeriği arpa ve buğday gruplarında azalış (P<0.001) gösterirken, göğüs kasında buğday, çavdar ve mısır gruplarında (P<0.001) azalmıştır. Karaciğer dokusunda palmitik asit miktarı çavdar grubunda arttığı (P<0.001) halde, stearik asit miktarı arpa grubunda (P<0.001) azalmıştır. Karaciğer dokusundaki araşidonik, dokosahekzaenoik, PUFA, n-3 ve n-6 asitleri buğday, çavdar ve mısır gruplarında artmıştır (P<0.001). Sonuç olarak, diğer besinlere ek olarak çavdar kaz diyetinde değerli bir besin olarak kullanılabilir.
 
In this study we evaluated the effect of cereal grains on total lipid, cholesterol content and fatty acid composition of liver and muscle tissues in native geese. The thirty five geese used in the study were divided into five groups of seven. The groups of geese feed with barley, wheat, rye and corn, respectively. The first group was used as the control group. Water and feed were provided for ad libitum consumption for 6 weeks. While the level of total cholesterol in the liver tissue decreased (P&lt;0.001) in barley and wheat groups, it of the thigh muscle decreased (P&lt;0.001) in all groups. While the total lipid content of the liver tissue increased in rye and corn groups (P&lt;0.001), it of the thigh muscle increased (P&lt;0.001) in wheat and rye groups. While the total lipid content of the back muscle decreased in barley and wheat groups (P&lt;0.001), it of the breast muscle decreased (P&lt;0.001) in wheat, rye and corn groups. Although the amount of palmitic acid in the liver tissue increased (P&lt;0.001) in the rye group, the amount of stearic decreased (P&lt;0.001) in the barley group. The amount of arachidonic, docosahexaenoic, PUFA, n-3 and n-6 acids in the liver tissue increased (P&lt;0.001) in the wheat, rye and corn groups. Consequently, in addition to other foods, rye could be used as a valuable nutrition of the geese diet.
 

Source

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

20

Issue

1

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRVek9ESTRPQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2230

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.