• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Total phenolic and flavonoid content, mineral composition and antioxidant potential of trigonella monspeliaca

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (305.2Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2014

Author

Uras Güngör, Şerife Selma
Güzel, Sevda
İlçim, Ahmet
Kökdil, Gamze

Metadata

Show full item record

Abstract

Trigonella monspeliaca tohumları ve topraküstü kısmı mineral bileşimi açısından ICP-MS ile incelendi. Tohumda başlıca mineraller K, P, Ca ve Mg olarak saptandı.Toprak üstü kısımda ana mineraller ise Ca, K ve P olarak belirlendi. Bitknin sulu metanollü ekstrelerinin total fenol ve flavonoit miktarı sırasıyla Folin-Ciocalteu ve AlCl3 yöntemleri ile ölçüldü. Ekstrelerin antioksidan etki potansiyeli DPPH yöntemi kullanılarak serbest radikal süpürücü aktivite yönünden değerlendirildi. Çalışma toprak üstü kısmnını yüksek miktarda flavonoit içerirken tohum ekstresinin total fenol miktarının (150.80±0.33 mg GAE/g) belirgin biçimde yüksek olduğnu gösterdi. DPPH radikal süpürücü testte ekstrelerin % inhibisyonunun 51.6 - 78.0 arasında olduğu belirlendi
 
The seeds and aerial parts of Trigonella monspeliaca were analyzed by ICP-MS to determine mineral composition. K, P, Ca and Mg were main minerals in the seeds. Ca, K and P were the major elements in the aerial parts. Total phenol and flavonoid content of the aqueous methanol extracts of the plant was measured by Folin-Ciocalteu and the AlCl3 assay, respectively. Antioxidant potential of the extracts was evaluated by free radical scavenging activity using DPPH assay. The present study showed that the seed extract contained significantly higher amount of total phenolics (150.80±0.33 mg GAE/g) while aerial parts had high amount of total flavonoids. In DPPH radical scavenging assay, inhibition % of the extracts was found to be 51.6-78.0
 

Source

Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences

Volume

11

Issue

3

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNME5qZ3dNQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2268

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.