• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bir üniversite hastanesi çalışanlarında obezite görülme sıklığının ve beslenme alışkanlıklarının araştırılması

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (145.1Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2016

Author

Canbay, Özden
Doğru, Esra
Katayıfçı, Nihan
Duman, Fatma
Şahpolat, Musa
Kaya, İnci
Dağ, Ersin
Kuş, Kudret

Metadata

Show full item record

Abstract

Amaç: Çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarında obezitenin görülme oranının belirlenmesi ve obezitenin depresyon ile fiziksel sağlık üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi sağlık personeli ve yardımcı personele uygulanmıştır. Çalışmaya 131 birey dahil edildi. Sosyodemografik bilgi formu, New York postür analizi ve Beck depresyon ölçeği uygulandı. Bireylerin Vücut Kitle İndeksi (VKİ), günlük çalışma saatleri, günlük öğün sayıları, vücut imajı algısı, beslenme alışkanlıkları ve uyku durumları sorgulandı.Bulgular: Değerlendirmeye 19-60 yaş aralığındaki bireyler alındı. Değerlendirilmeye alınan 131 bireyin; 52'si erkek, 79'u bayandı. Bu bireylerin 85'i evli, 46'sı bekardı. Yemek masası başında zaman harcama süresi ile obezite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Algı ile VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Bir öğünde aşırı tüketilen yiyecek sayısı ile obezite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Yemek yerken su içme ve yemekleri az çiğneme ile VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Obez kişilerde asitli içecek tüketim sıklığı diğer bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı daha fazla olduğu bulundu. Meyve-sebze tüketim sıklığı ile VKİ arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulundu. Obez ve şişman olan bireylerin normal ve zayıf olan bireylere göre daha sık meyve tükettiği gözlemlendi. Yağlı şekerli besin tüketim sıklığı obez ve şişman bireylerde zayıf ve normal bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Yemek öğün sayısı ile VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Sonuç: Önemi ve tehlikesi giderek artan bir toplum sorunu olan obezite ile mücadelede temel kişiler olan sağlık çalışanlarında obezite sıklığı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi son derece önemlidir. Obezitenin postür analizleri sonucunda önemli ortopedik sorunları da beraberinde getirdiği düşünülmektedir Ayrıca kilolu veya obez olan bireylerin vücut imajı algısının problemli olması obezitenin biyo-psiko-sosyo-kültürel açıdan değerlendirilerek tedavi programlarının kapsamlı olarak oluşturulması gerektiği düşünülmektedir. Obezitenin sistemik hastalıklar özellikle kardiyak, diyabet ve ortopedik problemleri de beraberinde getirmesi sonucunda bireye özgü uygun egzersiz verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Aksi durumda ciddi sakatlanmaların ve hayati durumun ciddiyetini önemli derecede etkileyeceğini düşünülmektedir.
 
Investigation of obesity frequency and eating habits in a university hospital professionals Objective: Aim of this study was to determine the incidence of obesity in health professionals and to investigate the effects of obesity on depression and physical health.Materials and Methods: Research has been applied to the medical staff and auxiliary staff of Mustafa Kemal University Research Hospital. 131 individuals were included in the study. Socio-demographic information form, New York Posture Analysis and Beck Depression Scale were applied. Body Mass Index (BMI), daily working hours, daily number of meals, perception of body image, eating habits and sleep state were examined.Results: Individuals with age between 19-60 were included in the study. 52 individuals were male, 72 of them were female. Of these individuals, 85 were married, 46 were single. A statiscally significant relationship has not been found between spending time at the dining table and obesity. Statistically significant difference has been found between BMI and perception. Also, statistically significant relationship has been found between exessive consumption of food in a meal and obesity. There has been no significant relationship between drinking water while eating meal and less chewing meals. Acidic drink consumption frequency has been found to be more in obese individuals than others. A significant difference has been found between fruit-vegetable consumption frequency and BMI. It has been observed that obese and overweight individuals consume fruits more frequently than normal and slim individuals. Frequency of consumption of sugary and fatty foods has been seen more in obese and overweight individuals than normal and weak individuals. Statistically significant difference has been found between number of meals and BMI.Conclusion: Identification of the prevalence of obesity which is a society problem with increasing importance and factors affecting obesity in healthcare workers who are the main persons fighting against the obesity are extremely important. It has been thought that obesity brings significant orthopedic problems due to postural issues. Additionally, body image perception in overweight and obese individuals result in a biopsycho-socio-cultural aspects and treatment program must be created comprehensively. Obesity causes systemic diseases, especially cardiac, diabetes and orthopedic problems, so appropriate and specific exercises should be given individually.
 

Source

Bakırköy Tıp Dergisi

Volume

12

Issue

3

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBME1UTTFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2462

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.