• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çan biberinde (Capsicum baccatum var. pendulum) meyve olgunluk dönemleri ile tohum gelişimi ve kalitesi arasındaki İlişkilerin belirlenmesi

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (929.9Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2016

Author

Eken, Nazlı İlke
Mavi, Kazım

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma Çan biberinde (Capsicum baccatum var. pendulum) farklı meyve olgunluk dönemlerinde hasat edilen tohumların, tohum gelişimi ile tohum kalitesi arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Biber meyveleri 2011 ve 2012 yılı vejetasyon döneminde (1) yeşil olum, (2) renk dönüşümü, (3) turuncu olum, (4) kırmızı olum ve (5) aşırı olum dönemlerinde hasat edilmiştir. Renk gelişim dönemlerine göre tohum nemi % 37.2-69.0 arasında değişmiş, en düşük tohum nemi birinci ve ikinci yılda sırasıyla % 37.2 ve % 39.0 olarak aşırı olum döneminde belirlenmiştir. Meyve gelişim dönemlerine göre çimlenme oranı % 0-94 arasında değişmiş; maksimum çimlenme oranı 2011 yılında % 94 iken 2012 yılında % 79 bulunmuştur. Ortalama çimlenme süresi ise 4 ila 13 gün arasında olmuştur. Her iki yıl için çıkış oranı % 1-97 arasında değişmiş; maksimum çıkış oranı 2011 yılında % 97 ve 2012 yılında % 76 olarak belirlenmiştir. Buna bağlı olarak ortalama çıkış süresi 7 ila 18 gün arasında değişmiştir. Çıkış sonrası fide boyu 3.0-5.7 cm arasında, fide yaş ağırlığı 122.75-255.0 mg ve fide kuru ağırlığı 8.75-33.66 mg arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak, meyvenin olgunlaşması ile tohum kalite özelliklerinin arttığı ve tohum kalitesi açısından en uygun meyve hasat zamanının kırmızı olum dönemi olduğu belirlenmiştir
 
This study was conducted to determine the relationships between the seeds harvested at different fruits maturity stages and the seed development and quality in Aji pepper (Capsicum baccatum var. pendulum). The fruits were harvested atgreen ripe (1), breaker (2), orange ripe (3), red ripe (4) and over red ripe (5) maturity stages in 2011 and 2012 vegetation seasons. Seed moisture content was changed between 37.2% and 69.0% based on development stage, and over maturity stage had the lowest moisture content of 37.2% and 39.0% in both years, respectively. Germination rate was between 0% and 94% with the maximum of 94% in 2011 and 79% in 2012. The average germination time ranged from 4 to 13 days. The seedling emergence rate was between 1% and to 97% with the maximum of 97% in 2011 and 76% in 2012 that the average seedling emergence time changed between 7 and 18 days. Seedling length ranged from 3.0 to 5.7 cm, seedling fresh weight ranged from 122.75 to 255.00 mg and seedling dry weight ranged from 8.75 to 33.66 mg. The results showed that the seed quality increased as maturity level progressed, and the best fruit harvest date was red ripe stage for maximum seed quality in Aji pepper.
 

Source

Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

22

Issue

1

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpJNE9EWXlNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2509

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.