• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Seasonal carbohydrate changes in the leaves of some satsuma cultivars on different rootstocks

Thumbnail

View/Open

Tam Metin/Full Text (947.7Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2017

Author

Yıldız, Ercan
Kaplankıran, Mustafa
Demirkeser, Turan Hakan
Toplu, Celil

Metadata

Show full item record

Abstract

The seasonal changes of carbohydrate content were monitored in the leaves of ‘Okitsu’, ‘Clausellina’, and ‘Silverhill’ satsuma cultivars budded on the sour orange (Citrus aurantium L. var. Yerli), Carrizo and Troyer citranges (Poncirus trifoliata Raf. x Citrus sinensis Osb. var. Troyer and Carrizo) during the 2010 and 2011 seasons. The seasonal changing trends of leaf soluble sugar contents of 3 satsuma cultivars budded on different rootstocks were similar. The sucrose was the most abundant soluble sugar. Carbohydrate contents had a maximum level at dormant period, and remained at low level during summer. In this period, the sharp decrease in leaf total carbohydrate concentration of ‘Okitsu’, ‘Clausellina’ and ‘Silverhill’ occurred in April with a rate of 27.9%, 22.6% and 21.0%, respectively. Accumulation of carbohydrate in leaves generally started after mid summer and continued until the end of year. The rootstocks were found to be not significant for total soluble sugar, starch and total carbohydrate concentration in most of the months. The cultivars had a significant effect on carbohydrate fractions of leaves compared to rootstocks. The scion-rootstock combination was significant on total carbohydrate concentration of leaves in all months investigated.
 
2010 ve 2011 yıllarında ‘Okitsu’, ‘Clausellina’ ve ‘Silverhill’ satsuma çeşitlerinin yapraklarındaki karbonhidrat içeriklerinin mevsimsel değişimi üzerine Troyer ve Carrizo sitranjları (Poncirus trifoliata Raf. x Citrus sinensis Osb. var. Troyer ve Carrizo) ile Yerli turunç (Citrus aurantium L. var. “common”) anacının etkisi ortaya konmuştur. Farklı anaçlar üzerine aşılı 3 satsuma çeşidinin karbonhidrat içeriklerinin mevsimsel değişimi birbirlerine benzer olmuştur.Sakaroz yapraklarda en baskın indirgen şeker olarak belirlenmiştir. Yaprakların karbonhidrat içerikleri dinlenme döneminde maksimum seviyelerde iken, Yaz periyodunda düşük seviyelerde yer almıştır. ‘Okitsu’, ‘Clausellina’ ve ‘Silverhill’ çeşitlerinde yaprakların toplam karbonhidrat içerikleri nisan ayında çeşitlere göre sırasıyla % 27.9, % 22.6 ve % 21.0 oranlarında keskin bir azalma göstermiştir. Yapraklarda karbonhidrat birikimi genellikle yaz ortasından sonra başlamış ve bu durum yılsonuna kadar devam etmiştir. Anaçlar arasında toplam şeker, nişasta ve toplam karbonhidrat içeriğindeki farklılıklar çoğu aylarda istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Yapraklardaki karbonhidrat fraksiyonları üzerine çeşitlerin etkisi anaçlardan daha önemli olmuştur. Örnekleme yapılan tüm aylarda yapraklardaki toplam karbonhidrat içeriği üzerine anaç-kalem kombinasyonunun etkisi önemli bulunmuştur.
 

Source

Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

23

Issue

3

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnMk1EZzFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12483/2677

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2595]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.