Show simple item record

dc.contributor.authorErtekin, İbrahim
dc.contributor.authorYılmaz, Şaban
dc.contributor.authorAtak, Mehmet
dc.contributor.authorCan, Ersin
dc.date.accessioned2019-07-16T16:01:54Z
dc.date.available2019-07-16T16:01:54Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.urihttps://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWprME1qYzNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12483/2845
dc.description.abstractThis research was carried out in the Mustafa Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. It was used two Hungarian vetch cultivars (Altinova-2002 and Anadolu Pembesi-2002) and five salt concentrations (unsalted/0, 50 mM, 100 mM, 150 mM, 200 mM) as treatment. In this experiment, it was estimated germination rate (%), germination index and mean germination time (day) by using germination parameters and was also measured root and shoot length (mm) and seedling fresh weight (g). Salt concentrations negatively affected evaluated features for both cultivars in the final of this research. As the salt concentrations increased, all investigated properties except mean germination time were observed to decrease. In terms of germination rate, germination index, root and shoot length and seedling fresh weight between cultivars, Altionva-2002 cultivar gave higher value than Anadolu Pembesi-2002 cultivar. When we examined Cultivar x dose interactions, all properties were most affected adverse in the Anadolu Pembesi x 200 mM interaction This research clearly showed that the cultivation of Hungarian vetches of Anadolu Pembesi and Altınova-2002 will be affected in the soil that has been exposed to the problem of salinity.en_US
dc.description.abstractBu araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada iki adet Macar fiği çeşidi (Altınova-2002 ve Anadolu Pembesi-2002) ve 5 adet tuz konsantrasyonu (kontrol, 50 mM, 100 mM, 150 mM ve 200 mM) uygulama olarak kullanılmıştır. Uygulamalar sonucunda; çimlenme oranı, çimlenme indeksi ve ortalama çimlenme süresi hesaplamıştır. Ayrıca radikula ve plumula uzunlukları ile fide yaş ağırlıkları ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, tuz konsantrasyonları değerlendirilen tüm özellikleri olumsuz etkilemiştir. Tuz konsantrasyonu arttıkça ortalama çimlenme süresi dışında tüm özelliklerin ölçülen değerlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Çeşitler arasında çimlenme oranı, çimlenme indeksi, radikula ve plumula uzunluğu ve fide yaş ağırlığı özellikleri açısından, Altınova-2002 çeşidi Anadolu Pembesi-2002 çeşidinden daha toleranslı bulunmuştur. Çeşit x Doz interaksiyonları değerlendirildiğinde, tüm özellikler en fazla Anadolu Pembesi x 200 mM interaksiyonunda negatif yönde etkilenmiştir. Bu çalışma, tuzluluk problemi ile karşı karşıya kalmış topraklarda Macar fiğ tarımında Altınova-2002 ve Anadolu Pembesi çeşitlerinin olumsuz etkileneceğini açık bir şekilde göstermiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectBiyoliji Çeşitliliğinin Korunumasıen_US
dc.subjectKuş Bilimien_US
dc.subjectAgronomien_US
dc.subjectÜreme Biyolojisien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectMantar Bilimien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectSütçülük ve Hayvan Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectOrtak Disiplinleren_US
dc.subjectSu Kaynaklarıen_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectİstatistik ve Olasılıken_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectVirolojien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleEffects of different salt concentrations on the germination properties of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) cultivarsen_US
dc.title.alternativeFarklı tuz konsantrasyonlarının Macar fiğ (Vicia pannonica Crantz.) çeşitlerinin çimlenme özelliklerine etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentHatay Mustafa Kemal Üniversitesien_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage175en_US
dc.identifier.endpage179en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record