Sivas ekolojik koşullarında yetiştirilen domuz ayrığı (dactylis glomerata l.) çeşitlerinin bazı agronomik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Citation
KARAKÖY, T., ÇİLESİZ, Y., & AYDEMİR, S. K. Sivas Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Domuz Ayrığı (Dactylis glomerata L.) Çeşitlerinin Bazı Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 396-404.Abstract
Bu araştırma, farklı orijinli beş adet domuz ayrığı çeşidinin (Lucullus, Lidaglo, Lidacta, Ayfam ve Doğu Yıldızı)
Sivas ekolojik koşullarında bazı agronomik ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2016-2018 yılları arasında,
Sivas/Merkez ve Sivas/Ulaş olmak üzere iki farklı lokasyonda yürütülmüştür. Araştırmada, domuz ayrığı çeşitlerinin
ana sap uzunluğu (cm), ana sap kalınlığı (mm), bayrak yaprağın boyu (cm), bayrak yaprağın eni (mm), boğum arası
uzunluk (cm), ana saptaki boğum sayısı (adet), yaş ot verimi (kg/da), kuru madde verimi (kg/da), kuru madde oranı
(%), ham selüloz (%), ham protein (%), ham yağ (%), ham kül (%), ADF ve NDF özellikleri incelenmiştir. İki yıllık ortalama
verilere göre, Lucullus, Lidacta ve Lidaglo domuz ayrığı çeşitleri, Ayfam ve Doğu yıldızı çeşitlerinden daha yüksek kuru
madde ve ham protein verimine sahip olurken, Doğu yıldızı ve Ayfam çeşitlerinin ise NDF oranlarının yüksek değerlere
sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, Sivas ekolojik koşullarında Lucullus, Lidacta ve Lidaglo
çeşitlerinin yetiştirilmesi ile daha fazla ve kaliteli ot verimi elde edileceği sonucuna varılmıştır. This research was conducted to determine some agronomical and quality properties of five Orchard grass
cultivars (Lucullus, Lidacta ve Lidaglo, Ayfam and Dogu Yildizi) under Sivas ecological conditions in Sivas during the
years of 2016-2018. In the research, length and thickness of main stem, length and width of flag leaf, length of
internode, number of internode, fresh forage herbage, dry matter yield, dry matter ratio, crude ash, crude protein,
crude fat, crude cellulose, ADF (Acid Detergent Fiber) and NDF (Neural Detergent Fiber) content were studied.
According to the two year average data, Lucullus, Lidacta and Lidaglo are distinct varieties, Ayfam and Dogu Yildizi
varieties have higher dry matter yield and crude protein efficiency while the Dogu yildizi and Ayfam varieties are high
in NDF ratios has been identified. From the results of the study, it was concluded that cultivar Lucullus, Ayfam and
Lidaglo, with higher crude protein yield than that of cultivar Dogu Yildizi, could be grown under ecological conditions
of Sivas.
Source
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri DergisiVolume
6Issue
3Collections
- TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]