dc.contributor.author | Özdemir, Ahmet Erhan | |
dc.contributor.author | Didin, Mustafa | |
dc.contributor.author | Bayazıt, Safder | |
dc.contributor.author | Alakraa, Najd | |
dc.contributor.author | Gürses, Hasan Kaan | |
dc.contributor.author | Akı, Mehmet Kazım | |
dc.date.accessioned | 2020-12-23T08:40:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-23T08:40:13Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-8943 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12483/3094 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada ‘Owari Satsuma’ mandarin çeşidinin soğukta muhafazasına sodyum metabisülfit uygulamalarının
etkileri belirlenmiştir. Kontrol, su uygulaması ile %1 ve 5 sodyum metabisülfit uygulamaları yapılan meyveler
5±0.5℃’de ve %85-90 oransal nemde 90 gün süreyle depolanmış ve depolama süresince 15 günde bir depodan
çıkarılan örnekler analizlenmiştir. Muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kayıpları, görünüş, mantarsal ve
fizyolojik bozulmalar ile fizyolojik bozulma şiddeti, meyve kabuk rengi (L* ve h° değeri), yeşil kapsüllü meyve
miktarı, usare miktarı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı, meyve suyu pH değeri, titre edilebilir asit
miktarı ve tat (1-9) puanları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Sodyum metabisülfit uygulamaları ağırlık
kayıplarını önlemede başarılı olmamıştır. %5 Sodyum metabisülfit uygulaması başarısız olmuştur. Diğer
uygulamalar yapılan ‘Owari Satsuma’ mandarin çeşidi meyvelerinin 5℃’de ve %85-90 oransal nemde 60 gün
başarı ile muhafaza edilebileceği belirlenmiştir | en_US |
dc.description.abstract | In this study, effects of sodium metabisulphite applications on cold storage of ‘Owari Satsuma’ mandarin variety
were determined. The fruits which are control, water treatment and 1-5% sodium metabisulphite applied and were
stored cold store at 5±0.5℃ and 85-90% relative humidity for 90 days in cold stores and were analyzed every
fortnight. The weight loss, appearance, incidence of fungal decay and physiological disorders, physiological
disorder severity, fruit skin color (L* and h° values), green bottom, fruit juice, total soluble solid content, fruit
juice pH value, titratable acid content and taste scores were determined during storage and shelf life. According to
the findings, Sodium metabisulphite applications did not succeed in preventing weight loss. The treatment of 5%
sodium metabisulphite had unsuccessful. ‘Owari Satsuma’ mandarin variety fruits with other treatments could be
stored successfully at 5℃ and at 85-90% relative humidity for 60 days. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mandarin | en_US |
dc.subject | ‘Owari Satsuma’ | en_US |
dc.subject | Soğukta muhafaza | en_US |
dc.subject | Sodyum metabisülfit | en_US |
dc.subject | Kalite | en_US |
dc.subject | Mandarin | en_US |
dc.subject | ‘Owari Satsuma’ | en_US |
dc.subject | Cold storage | en_US |
dc.subject | Sodium metabisulphite | en_US |
dc.subject | Quality | en_US |
dc.title | ‘Owari satsuma’ mandarin çeşidinin soğukta muhafazasına sodyum metabisülfit uygulamalarının etkileri | en_US |
dc.title.alternative | Effects of sodium metabisulphite applications on cold storage of ‘Owari satsuma’ mandarin variety | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Bahçe | en_US |
dc.contributor.department | Ziraat Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-7114-5715 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-8444-5725 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-4619-3891 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-4883-4704 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-1452-5348 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-3581-7817 | en_US |
dc.identifier.volume | 49 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 173 | en_US |
dc.identifier.endpage | 183 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |