Bazı yabancı orjinli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi
Citation
BEYAZÇİÇEK, H., & YILMAZ, Ş. (2020). Bazı yabancı orjinli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25(2), 159-168.Abstract
Aims: This study was carried out in the laboratories of Hatay Mustafa
Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2019
in order to determine the suitability of 5 foreign originated quinoa cultivars
that can be adapted to areas with salinity problems.
Methods and Results: In order to determine the tolerance to salt stress,
50 seeds were placed in each petri dishes. The research was conducted in
a germination cabinet with 4 replications according to the factorial
arrangement in completely randomized plot design. In this research,
germination rate (GR), germination index (GI), mean germination time
(MGT), radicle length (RL) and plumula length (PL) and fresh seedling
weight (FSW) values of different salt concentration levels were examined.
The used cultivars showed different reactions to salt stress level. As the
salt concentration increased, germination rate, germination index, radicle
length, plumule length and fresh plant weight decreased while the mean
germination time was prolonged.
Conclusions: As a result of the research, it was found that there were
cultivars of quinoa that can germinate and develop even at a high salt
concentration such as 400 mM and that can be cultivated even in soils with
salinity problems.
Significance and Impact of the Study: Every year, agricultural areas with
salinity problems are increasing in many part of the world as in Turkey.
Determining quinoa cultivars which are tolerant to different level of
salinity in terms of germination and development can provide valuable
information for evaluation of arable lands which has salinity problem. Amaç: Bu çalışma ülkemizde tuzluluk problemi olan
tarım alanları için tuzlu koşullara adapte olabilecek
uygun kinoa çeşitlerin belirlenmesi amacı ile 2019 yılında
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla
Bitkileri Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüş olup,
çalışmada materyal olarak yabancı orjinli 5 adet kinoa
çeşidinin tohumu kullanılmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Araştırma tuz stresine karşı
toleransı belirlemek amacıyla her bir petri kabına 50 adet
tohum yerleştirilerek yapılmıştır. Deneme, 4 tekkerrür
olarak tesadüf parselleri deneme deseninde faktöriyel
düzende 0, 100, 200, 300 ve 400 mM NaCl
konsantrasyonları kullanılarak çimlenme kabininde
yürütülmüştür. Araştırmada farklı tuz konsantrasyon
seviyelerinde tohumların çimlenme oranları, çimlenme
indeksi, ortalama çimlenme süresi, radikula uzunluğu,
plumula uzunluğu ve yaş bitki ağırlığı değerleri
incelenmiştir. Araştırmada kullandığımız çeşitler, tuz
stresine bağlı olarak farklı tepki göstermiştir. Tuz
yoğunluğu arttıkca, çimlenme oranı, çimlenme indeksi
radikula uzunluğu, plumula uzunluğu ve yaş bitki ağırlığı
azalırken, ortalama çimlenme süresi uzamıştır.
Genel Yorum: Araştırma neticesinde 400 mM gibi yüksek
bir tuz konsantrasyonu seviyesinde bile çimlenebilen ve
gelişebilen kinoa çeşitleri olduğu ve kinoanın ülkemizde
tuzluluk problemi olan topraklarda tarımı yapılabilecek
bir bitki olduğu söylenebilir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Her geçen yıl ülkemizde
tuzluluk problemi olan tarım alanları artmakta olup,
tuzluluğa dayanıklı olan kinoa çeşitlerinin farklı tuz
yoğunluklarında çimlenme ve gelişme üzerine etkisini
belirleyerek bu alanların değerlendirilmesinde
kullanılabilecektir.
Source
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri DergisiVolume
25Issue
2Collections
- TR Dizin İndeksli Yayınlar [2870]