• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • TR Dizin İndeksli Yayınlar
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • TR Dizin İndeksli Yayınlar
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pomological and chemical properties of some walnut genotypes in Central Anatolia

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (156.1Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2019

Author

Bayazıt, Safder
Çalışkan, Oğuzhan
Kılıç, Derya

Metadata

Show full item record

Citation

Bayazıt, S., Calıskan, O., & Kılıc, D. (2019). Pomological and chemical properties of some walnut genotypes in Central Anatolia. Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(3), 243-249.

Abstract

This study was carried out to determine some pomological and chemical characteristics of Bilecik, Yavuz, Sebin walnut cultivars and Yerli genotype grown in Kırşehir, Turkey. Characteristics of walnut such as nut weight, kernel weight, nut width, nut height and nut diameter and some kernel features were investigated. The results revealed that the average weight of fruit ranged from 17.33 g (Yavuz) to 12.83 g (Sebin), the nut width from 37.63 mm (Yavuz) to 31.33 mm (Yerli), the nut height from 52.25 mm (Yavuz) to 41.07 mm (Yerli), and the kernel percentage from 46.07% (Bilecik) to 49.43% (Yavuz) The highest oil content was detected in Yavuz cultivar (63.20%), while the lowest value was obtained from Bilecik cultivar with 53.90%. Contrary to fat content, the highest protein content was detected in the Bilecik cultivar. When the data obtained are evaluated, it is understood that Yavuz and Şebin walnut varieties are suitable for Central Anatolia conditions.
 
Bu araştırma Kırşehir ekolojik koşullarında yetiştirilen Bilecik, Yavuz, Şebin ceviz çeşitleri ve Yerli ceviz genotipinin bazı pomolojik ve kimyasal özelliklerinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kabuklu ve iç ceviz ağırlığı, kabuklu meyve eni, boyu, çapı gibi bazı özellikler ölçülmüştür. Ortalama kabuklu ceviz ağırlığı 17.33 g (Yavuz) ile 12.83 g (Sebin) arasında değişirken, iç ceviz oranı %46.07 (Bilecik) ile %49.43 (Yavuz) arasında değişmiştir. Meyve eni 37.63 mm (Yavuz) ile 31.33 mm (Yerli), meyve boyu 52.25 mm (Yavuz) ile 41.07 mm (Yerli) arasında dağılım göstermiştir. %63.20 ile en yüksek yağ oranı Yavuz çeşidinden elde edilirken, en düşük değer %53.90 ile Bilecik çeşidinden elde edilmiştir. Yağ oranlarının aksine en yüksek protein oranı Bilecik çeşidinde belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde Yavuz ve Şebin ceviz çeşitlerinin Orta Anadolu koşulları için uygun olduğu anlaşılmaktadır.
 

Source

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Volume

36

Issue

3

URI

https://dx.doi.org/10.13002/jafag4583
https://hdl.handle.net/20.500.12483/3137

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2870]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.