Show simple item record

dc.contributor.authorBayazıt, Safder
dc.contributor.authorÇalışkan, Oğuzhan
dc.contributor.authorKılıç, Derya
dc.date.accessioned2021-03-09T06:45:56Z
dc.date.available2021-03-09T06:45:56Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationBayazıt, S., Calıskan, O., & Kılıc, D. (2019). Pomological and chemical properties of some walnut genotypes in Central Anatolia. Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(3), 243-249.en_US
dc.identifier.issn1300-2910
dc.identifier.issn2147-8848
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.13002/jafag4583
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12483/3137
dc.description.abstractThis study was carried out to determine some pomological and chemical characteristics of Bilecik, Yavuz, Sebin walnut cultivars and Yerli genotype grown in Kırşehir, Turkey. Characteristics of walnut such as nut weight, kernel weight, nut width, nut height and nut diameter and some kernel features were investigated. The results revealed that the average weight of fruit ranged from 17.33 g (Yavuz) to 12.83 g (Sebin), the nut width from 37.63 mm (Yavuz) to 31.33 mm (Yerli), the nut height from 52.25 mm (Yavuz) to 41.07 mm (Yerli), and the kernel percentage from 46.07% (Bilecik) to 49.43% (Yavuz) The highest oil content was detected in Yavuz cultivar (63.20%), while the lowest value was obtained from Bilecik cultivar with 53.90%. Contrary to fat content, the highest protein content was detected in the Bilecik cultivar. When the data obtained are evaluated, it is understood that Yavuz and Şebin walnut varieties are suitable for Central Anatolia conditions.en_US
dc.description.abstractBu araştırma Kırşehir ekolojik koşullarında yetiştirilen Bilecik, Yavuz, Şebin ceviz çeşitleri ve Yerli ceviz genotipinin bazı pomolojik ve kimyasal özelliklerinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kabuklu ve iç ceviz ağırlığı, kabuklu meyve eni, boyu, çapı gibi bazı özellikler ölçülmüştür. Ortalama kabuklu ceviz ağırlığı 17.33 g (Yavuz) ile 12.83 g (Sebin) arasında değişirken, iç ceviz oranı %46.07 (Bilecik) ile %49.43 (Yavuz) arasında değişmiştir. Meyve eni 37.63 mm (Yavuz) ile 31.33 mm (Yerli), meyve boyu 52.25 mm (Yavuz) ile 41.07 mm (Yerli) arasında dağılım göstermiştir. %63.20 ile en yüksek yağ oranı Yavuz çeşidinden elde edilirken, en düşük değer %53.90 ile Bilecik çeşidinden elde edilmiştir. Yağ oranlarının aksine en yüksek protein oranı Bilecik çeşidinde belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde Yavuz ve Şebin ceviz çeşitlerinin Orta Anadolu koşulları için uygun olduğu anlaşılmaktadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherGaziosmanpaşa Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.13002/jafag4583en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectWalnut (Junglas regia L.)en_US
dc.subjectCultivarsen_US
dc.subjectNuten_US
dc.subjectKernel Characteristicsen_US
dc.subjectCentral Anatoliaen_US
dc.subjectCeviz (Junglas regia L.)en_US
dc.subjectÇeşitleren_US
dc.subjectKabuklu Cevizen_US
dc.subjectİç Ceviz Özelliklerien_US
dc.subjectOrta Anadoluen_US
dc.titlePomological and chemical properties of some walnut genotypes in Central Anatoliaen_US
dc.title.alternativeBazı ceviz genotiplerinin Orta Anadolu koşullarındaki pomolojik ve kimyasal özelliklerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4619-3891en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-2583-9588en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4076-7594en_US
dc.identifier.volume36en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage243en_US
dc.identifier.endpage249en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record