Yaprağı yenen sebzelerdeki mikroorganizma türlerinin MALDI-TOF MS (Matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyon uçuş süresi kütle spektrometresi) tekniği kullanılarak tanılanması
Citation
UYSAL A,KURT Ş,SOYLU E. M,SOYLU S,KARA M (2019). Yaprağı Yenen Sebzelerdeki Mikroorganizma Türlerinin MALDI-TOF MS (Matris Destekli Lazer Desorpsiyon/İyonizasyon Uçuş Süresi Kütle Spektrometresi) Tekniği Kullanılarak Tanılanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(4), 595 - 603.Abstract
Gıda kaynaklı fungal ve bakteriyel patojenler giderek taze meyve ve sebzelerle ilişkilendirilmektedir. Taze üretilen bitkilerin bakteriyel kolonizasyonu, dış dokuda yüksek seviyelerde oluşabilir, ancak bitki dokusu içerisinde bakteriler de tespit edilmektedir. Hatay ilinin Defne ve Antakya ilçelerinde farklı sebze pazarlarından marul, ıspanak, lahana, roka, nane, maydanoz, dereotu, pırasa gibi yapraklı sebzeler toplanmıştır. Mikrobiyolojik analizler için patates dekstroz agar, nutrient agar ve kanlı agar besi yerleri kullanılmıştır. Bu mikroorganizmaların tanılanması, fenotipik karakterler ve matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyon uçuş süresi kütle spektrometresi (MALDI-TOF MS) tekniğine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. MALDI-TOF MS analizi sonucuna göre mikroorganizmaların dağılımı incelendiğinde, tür düzeyinde 60 adet ile en fazla bakteri türleri tanılanırken, bunu 4 adet fungus ve 1 adet maya izlemiştir. En fazla mikroorganizma türü marul örneklerinden elde edilmiştir. Cins düzeyinde dağılımları incelendiğinde; 9 tür ile Pseudomonas başta gelirken, bunu 5 tür ile Lactobacillus, 4 tür ile Acinetobacter ve 2 tür ile Klebsiella, Citrobacter, Enterobacter, Lysinibacillus, Pantoea 1 tür Bacillus, 1 tür Escherichia coli, 1 tür Exiguobacterium cinsleri izlemiştir. Mikroorganizma türlerinin koloni yoğunlukları incelendiğinde, en yoğun koloni Pseudomonas ve Acinetobacter cinsine ait türlerde belirlenmiştir. En az koloni yoğunluğu funguslarda gözlenmiştir. Çalışma sonucunda Salmonella sp, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Bacillus cereus, Klebsiella oxytoca türleri insan sağlığı için en tehlikeli türler olarak bulunmuştur The foodborne fungal and bacterial pathogens are increasingly associated with fresh fruit and vegetables. Bacterial colonization of fresh produce plants can occur to high levels on the external tissue but bacteria are detected within plant tissue. Leafy vegetables such as lettuce, spinach, cabbage, rocket, mint, parsley, dill, and leek were collected from different vegetable markets in the counties of Defne and Antakya of Hatay province. Growing media potato dextrose agar, nutrient agar and blood agar media were used for microbiological analysis. Their identification were performed based on phenotypic characters and matrix-assisted laser desorption/ionization time-offlight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) technique. According to the results of MALDI-TOF MS analysis, when the distribution of microorganisms was examined, the most common bacterial species were identified with 60 species at the species level, followed by 4 fungi and 1 yeast. The most common microorganism species were obtained from lettuce samples. When the distribution of species level is examined; firstly, 9 species with Pseudomonas, 5 species with Lactobacillus, 4 species with Acinetobacter and 2 species with Klebsiella, Citrobacter, Enterobacter, Lysinibacillus were obtained and Pantoea one species Bacillus, one species Escherichia coli, one species followed by Exiguobacterium genera. When the colony density of microorganism species was examined, the most intensive colony was determined in the species belonging to the genus Pseudomonas and Acinetobacter. At least colony density was observed in fungi. In result, Salmonella sp, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Bacillus cereus, Klebsiella oxytoca species were found to be very dangerous species for human health.