1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının ve modifiye atmosferde paketlemenin Kırıkhan yöresinde yetiştirilen nantes çeşidi havuçların soğukta muhafazasına etkileri
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hatay ili Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen Nantes grubu havuçlardan 'Nanco F' havuç çeşidinde 1-Metilsiklopropen (1-MCP) ve modifiye atmosferde paketlemen (MAP) uygulamalarının kaliteye etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada materyal olarak, Hatay ili Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen Nantes grubu havuçlardan 'Nanco F' havuç çeşidi kullanılmıştır. Yapılan uygulamalar; 1) Çeşme suyunda yıkandıktan sonra delikli, deliksiz torba veya modifiye atmosferde paketleme (MAP), 2) Çeşme suyunda yıkandıktan ve 1-MCP uygulandıktan sonra delikli, deliksiz torba veya MAP paketleme, 3) Çeşme suyunda yıkandıktan ve %0,5 klor içeren hipokloridli su içine 3 dakika süre ile daldırıldıktan sonra delikli, deliksiz torba ve MAP paketleme ve 4) Çeşme suyunda yıkandıktan, %0,5 klor içeren hipokloridli su içine 3 dakika süre ile daldırıldıktan ve 1-MCP uygulandıktan sonra delikli, deliksiz torba veya MAP paketleme uygulamaları takiben havuçlar soğuk hava depolarında 0C'de ve %90-95 oransal nemde 5 ay süreyle depolanmıştır. Ayrıca raf ömrü belirlemek için her ay soğuk depodan çıkarılan çıkarılan havuçlar 7 gün 20°C'de %70-75 oransal nemde bekletilerek raf ömrü analizleri yapılmıştır. Periyodik olarak ayda bir ağırlık kayıpları, torbalar içindeki CO2 ve O2 konsantrasyonları, havuç rengi (L*a*b*C*h°), görünüş (1-9), köklenme ve filizlenme oranları, köklenme ve filizlenme derecesi, mantarsal ve fizyolojik nedenlerle bozulan havuç miktarları, havuç sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, pH değeri, titre edilebilir asit (TEA) miktarı ve tat (1-9) incelenmiştir. Elde ettiğimiz bulgularımıza göre, delikli torbalarda ağırlık kaybı deliksiz torba ve MAP torbalarından daha yüksek olmuştur. 1-MCP uygulamalarının ağırlık kayıplarını önlemeye etkisi olmamıştır. Çeşme suyu ile yıkama ve hipokloridli suda bekletme yönüyle ağırlık kayıplarında farklılık saptanmamıştır. 1-MCP uygulamasının, çeşme suyu ile yıkama ve hipokloridli suda bekletildikten sonra ambalajlanan MAP uygulamalarında havuç rengi L*, a* ve C* değerleri artarken, havuç rengi b* değeri ve havuç görünüşü korunmuş, köklenme ve filizlenme oranları daha düşük olmuştur. 'Nanco F1' çeşidi havuçları yerel ve uzak pazarlar için kalitesinden çok fazla bir şey kaybetmeden MAP + 1-MCP uygulaması hariç 0C'de ve %85-90 oransal nemde 3 ay depolanabileceği belirlenmiştir. 1-MCP uygulanarak MAP torbaları içinde muhafaza edildiğinde ise depolama süresi 5 aya kadar uzatılabilmiştir. Havuç muhafazasında ağırlık kayıplarının azaltılması için MAP uygulaması yapılmalı, havuçta görülen fizyolojik bozulmaların azaltılması için ise 1-MCP uygulaması tavsiye edilebilir. Uzun ve başarılı bir muhafaza için MAP + 1-MCP H uygulaması daha olumlu sonuç verecektir. The aim of this study, effects of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) and modified atmospher packaging treatments on the quality in 'Nanco F1' variety carrots from Nantes group grown in Kırıkhan. Nantes variety carrots grown in Kırıkhan - Hatay was used a plant material carrots were subjected the following treatments: 1) perforated bag, imperforated bag and modified atmosphere packaging (MAP) after washing with tap water, 2) perforated bag, imperforated bag and modified atmosphere packaging (MAP) after washing with tap water and applied 1-MCP (dose of 625 ppb), 3) perforated bag, imperforated bag and modified atmosphere packaging after washing with tap water and immersing in sodium hypochlorite containing 0,5% of chlorine, 3 minutes and 4) perforated bag, imperforated bag and modified atmosphere packaging after washing with tap water, sodium hypochlorite and applied 1-MCP (dose of 625 ppb). Carrots were stored at 0ºC and 90-95% relative humidity for 5 months are used analyzed every month. In addition to carrots were kept at 20ºC and 70-75% relative humidity for 7 days in order to similar shelf life. The weight loss, CO2 and O2 concentrations in the bag, carrot color (L*a*b*C*h°), appearance (1-9), rooting and sprouting rate and rooting and sprouting degree, incidence of fungal decay and physiological disorders, carrot firmness, total soluble solid content, pH value, titrable acid content and taste (1-9) were determined during shelf life and storage.In the light of our findings, weight loss in perforated bags was higher than imperforated bags and MAP bags. 1- MCP application did not have an effect on the prevention of weight loss. There was no difference between washing with tab water and soaking in sodium hypochloride in terms of weight loss. For carrots that are packaged after being washed with tab water with 1-MCP and being soaked in sodium hypochloride, there was an increase in L*, a*, and C* values in color. The b* value in color and the appearance was preserved, and the rate of rooting and sprouting was less. It was determined that 'Nanco F1' type carrots could be stored for 3 months at 0°C and 85-90% relative humidity, except for MAP + 1-MCP application, without losing much of the quality for local and distant markets. The storage period can be extended up to 5 months when stored in MAP bags, with 1-MCP. In order to reduce the weight loss in carrot, MAP application was necessary. 1-MCP application may be recommended to reduce the physiological deterioration. For a long and successful storage, applying MAP + (1-MCPH) might give more positive results.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofukwTDwL1Nj1q_s01d16i2GOXAIYqOtyKT-ppMHytB0Bz_https://hdl.handle.net/20.500.12483/5004
Koleksiyonlar
- FBE Tez Koleksiyonu [1598]