• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karabalık (Clarias gariepinus BURCHELL, 1822) köftesinin dondurularak muhafazası

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2003

Author

Beyza Ersoy
A. Bahar Yılmaz

Metadata

Show full item record

Abstract

Karabalık (C/ar/as gariepinus) etinden hazırlanarak vakumlu ve vakumsuz ambalajlandıktan sonra dondurulan ve -18 °C'de muhafaza edilen köftelerin kimyasal bileşimleri ve kalite değişimleri 6 ay boyunca araştırılmıştır. Depolama süresince köftelerde her ay pH, toplam uçucu bazik azot (TVB-N) analizleri, depolamanın başında ve sonunda % nem, % ham protein, % ham yağ ve % ham kül analizleri yapılmıştır. Üçer aylık periyotlarla da görünüş, koku, sululuk, lezzet, çiğneme özelliği ve genel beğeni bakımından duyusal analizleri yapılmıştır. Köftelerin 6 ay boyunca çalışılan tüm parametrelerde "iyi" kalite özelliklerini korudukları ve "tüketilebilirlik" sınırları dışına çıkmadıkları tespit edilmiştir. Duyusal testler sonucunda hem vakumlu hem vakumsuz ambalajlanmış ürünler panelistler tarafından 10 üzerinden 6,50-9,83 arası puanlar almış ve panelistlerin oldukça yüksek beğenisini kazanmıştır (P > 0.05).
 
The chemical components and quality changes in African catfish (Clarias gariepinus) mince balls, vacuum packed and non-vacuum packed in polyethylene materials were investigated during 6 months of storage. Total volatile basic nitrogen and pH values were studied monthly, while protein, moisture, ash and lipid contents were examined at the beginning and end of storage. Sensory assessments regarding appearance, texture, succulence, odour and flavour and general acceptability were carried out at three-month intervals. All the parameters studied were above the acceptable level. The sensory scores of the products, vacuum packed and normal packed fish balls, were between 6.5 and 9.8 out of 10 and were acceptable to the panelists.
 

Source

Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences

Volume

27

Issue

4

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpBMU56VTE=
https://hdl.handle.net/20.500.12483/615

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.