• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Production characteristics and changes in fatty acids profiles of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) using algae as a food source in partitioned aquaculture system

View/Open

Tam Metin/Full Text (106.8Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2005

Author

Alp Yalçın Tepe

Metadata

Show full item record

Abstract

Küçük (57,56 ± 0,03 g) ve büyük (172,46 ± 1,14 g) boy Nil tilapia fingerlingleri (Oreochromis niloticus) l Mayıs 1997 tarihinde, altı adet 0,15 ha'lık bölünmüş yetiştirme sistemine 100 kg/0,15 ha (düşük yoğunluk) ve 200 kg/0,15 ha (yüksek yoğunluk) oranında üç tekerrürlü stok edilerek balıkların büyüme oranları, üretim özellikleri ve yağ asitlerindeki değişimin tespiti amaçlanmıştır. Kanallarda tutulan balıkların 152 günlük kültür periyodunda ana besin kaynağı ağırlıklı olarak pianktonik alg türleri ve daha az miktarda zooplankton ve muhtemelen sürüklenerek sisteme giren omurgasız türleri olmuştur. Hasattaki ortalama net üretim miktarı yüksek yoğunluk için 2017 ± 212,4 kg/ha ve düşük yoğunluk için 2298 ± 178,9 kg/ha'dır. Küçük boy tilapiaların ortalama ağırlıkları (g) düşük yoğunluk uygulamasında önemli derecede yüksek olmuştur. Çalışma süresince balık etindeki toplam ham yağ oranı büyük boy balıklarda % 11,6'dan % 6,2'ye ve küçük boy balıklarda % 8,6'dan % 6,2'ye düşmüştür. Örnekleme ayları boyunca Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri % oranları artmıştır. Çalışma süresince Omega-3'ün Omega-6 yağ asitine oranı büyük boy balıklarda 0,35'den 0,56'ya ve küçük boy balıklarda 0,44'den 0,60'a çıkmıştır.
 
Small (57.56 ± 0.03 g) and large (172.46 ± 1.14 g) Nile tilapia fingerlings (Oreochromis niloticus) were stocked in six 0.15 ha partitioned aquaculture system (PAS) units on May 1 1997 at a rate of 100 kg/0.15 ha (low density) and 200 kg/0.15 ha (high density) in triplicate to determine the growth rates and production characteristics and the changes in fatty acid profiles of the fish. The primary food source for the 152-day rearing period available to the fish confined within the raceway sections was planktonic algae and to a lesser extent zooplankton and possibly drifting invertebrates. At harvest the mean net production was 2.017 ± 212.4 kg/ha for the high density and 2.298 ± 178.9 kg/ha for the low density treatment. The average weight (g) of the small tilapia was significantly larger in the low density treatment. Total fat content decreased from 11.6% to 6.2% in the large fish and from 8.6% to 6.2% in the small fish and fatty acid profiles changed in the fish flesh during the study. The percentage of both Omega-3 and Omega-6 fatty acids increased over the sampling months. The ratio of Omega-3 to Omega-6 fatty acids also increased from 0.35 to 0.56 in the large fish and from 0.44 to 0.60 in the small fish during the study.
 

Source

Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences

Volume

29

Issue

2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRNMk9EYzM=
https://hdl.handle.net/20.500.12483/801

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.