• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı melez çilek tiplerinin amik ovasında verim, erkencilik ve kalite durumlarının belirlenmesi

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (117.5Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2006

Author

Emine Özdemir
Kazım Gündüz
Sedat Serçe

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalısmada Yalova’da melezleme ıslah sonucu gelistirilen yedi melez çilek tipi (92.1.1, 92.15.1, 92.18.5, 92.35.2, 92.71.2, 92.86.6, 92.100.9) ile bir standart çesit (Sweet Charlie) kullanılmıstır. Deneme kıs dikim yöntemiyle gerçeklestirilmistir. En yüksek verim 92.1.1 no’lu tipten (1. yıl 126.71 g/bitki, 2.yıl 418.30 g/bitki) alınmıstır. Erkencilik, meyve iriligi ve 1. kalite meyve oranı yönünden de 92.1.1 no’lu tip en iyi sonucu vermistir. 92.15.1 no’lu tip en sert etli meyveleri verirken, 92.1.1 ve 92.35.2 no’lu tipler en yumusak meyveleri vermistir. En yüksek SÇKM Sweet Charlie çesidi ile 92.100.9 no’lu tipte saptanmıstır. Meyve dıs rengi bakımından 92.35.2 no’lu tip en açık, 92.1.1 no’lu tip en koyu renkli meyvelere sahip olmustur.
 
Seven strawberry types from Yalova’s hybridization breeding program (92.1.1, 92.15.1, 92.18.5, 92.35.2, 92.71.2, 92.86.6, 92.100.9) and a standard cultivar, Sweet Charlie was tested in this study. The experiment was established as winter planting system. The highest yield was recovered from type 92.1.1 (126.71 g/plant and 418.30 g/plant for the first and second year of the experiment, respectively). When the overall performance was considered in terms of earliness, fruit size and first-quality fruit rate, the best results were also obtained from 92.1.1 type. While 92.15.1 type gave the firmest berries, the softest berries were harvested from the types 92.1.1 and 92.35.2. The highest soluble solids content was obtained from Sweet Charlie and 92.100.9. For the fruit skin color, 92.35.2 and 92.1.1 types had the lightest and darkest colors, respectively.
 

Source

Bahçe

Volume

35

Issue

1-2

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpjeU56YzM=
https://hdl.handle.net/20.500.12483/918

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2602]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.