• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
  •   DSpace@MKU
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Araştırma Çıktıları
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Changes in some quality parameters of the perfect delight nectarine cultivar during cold storage and shelf life

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (373.2Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2006

Author

Murat Çelik
Ahmet Erhan Özdemir
Elif Ertürk

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Mersin (Yenice/Tarsus) yöresinde yetiştirilen Perfect Delight nektarin çeşidinin soğukta muhafaza süresi ve raf ömrünün belirlenmesidir. Meyveler, 0 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 8 hafta süreyle depolanmıştır. Raf ömrünü belirlemek için depolama sırasında her hafta soğuk hava deposundan 3 yinelemeli olarak çıkartılan meyveler 20 °C sıcaklık ve %65-70 oransal nem koşullarında 2, 4 ve 6 gün bekletilmişlerdir. Soğukta muhafaza sırasında haftalık olarak ve raf ömrü koşullarında bekletme sırasında 2 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı (%), meyve kabuk ve et rengi (L* a* b*), meyve eti sertliği (N), SÇKM (%), titre edilebilir asit (g malik asit/100 mi) içeriklerinde meydana gelen değişimler, üşüme zararı ve çürümeler saptanmıştır. 8 haftalık soğukta muhafaza süresince meyvelerde %4-6 oranında ağırlık kaybı meydana gelmiş, ancak buruşmalar gözlenmemiştir. Meyve eti sertliği azalmış ancak, 8 haftalık muhafaza sonunda 20 N civarında olmuştur. Perfect Delight nektarin çeşidinin 0 °C sıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip depo koşullarında 4-6 hafta depolanabileceği ve depolamadan sonra 2 gün içinde tüketilmesi gerektiği saptanmıştır.
 
The objective of this study was to determine storage and shelf life periods of Perfect Delight nectarines grown in Mersin (Yenice, Tarsus). The fruit was kept at 0 °C and 85%-90% relative humidity for 8 weeks. After removal from cold storage at weekly intervals, the fruit was kept at 20 °C and 65%-70% relative humidity for 2, 4 or 6 days to determine shelf life in 3 replicates. Changes in weight loss (%), fruit skin color and flesh color (L*, a*, b*), fruit flesh firmness (N), total soluble solids (%), titratable acidity (g malic acid / 100 ml fruit juice), incidence of chilling injury and fungal decay were monitored weekly during cold storage and during the subsequent shelf life at 2-day intervals. The fruit lost 4%-6% of its initial weight after 8 weeks of cold storage and showed no visible symptoms of shriveling. Fruit flesh firmness decreased, but remained at about 20 N at the end of 8 weeks of storage. Perfect Delight nectarines can be kept at 0 °C and 85-90% relative humidity for 4-6 weeks and can have a 2-day shelf life following cold storage.
 

Source

Turkish Journal of Agriculture and Forestry

Volume

30

Issue

4

URI

https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpBM01UTXo=
https://hdl.handle.net/20.500.12483/924

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar [2589]
  • Öksüz Yayınlar Koleksiyonu - TR Dizin [2392]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Hatay

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Hatay Mustafa Kemal University || OAI-PMH ||

Hatay Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hatay Mustafa Kemal University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Hatay:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.