Yazar "Çeli̇k, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çiğ sütlerden Staphylococcus spp. izolasyonu, identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2021) Çeli̇k, Mustafa; Yılmaz, Ebru ŞebnemBu çalışmada, Hatay ilinde satışa sunulan çiğ inek sütlerinden stafilokok türlerinin izolasyonu/identifikasyonu, izolatların antibiyotiklere olan duyarlılıkları ve dirence aracılık eden mekanizmaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için, 120 çiğ inek sütü stafilokok yönünden incelenmiştir. Bu kapsamda araştırılan 120 çiğ inek süt örneklerinin 110'undan (%91,6) Staphylococcus spp. izole edildi. Türe özgü primerlerle yapılan Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile izolatların 54'ü (%49,1) Stapylococcus epidermidis, 19'u (%17,2) S. sciuri, 17'si (%15,4) S. aureus, 6'sı (%5,4) S. simulans, 6'sı (%5,4) S. saprophyticus, 4'ü (%3,6) S. chromogenes, 2'si (%1,8) S. xylosis, 1'i (%0,9) S. haemolyticus ve 1'de (%0,9) S. arlettae olarak tanımlandı. İzolatların tamamı vankomisine duyarlı iken; %58,1'i (n:64) ampisiline, %56,3'ü (n:62) penisiline, %23,6'sı (n:26) sefoksitine, %12,7'si (n:14) trimethoprim-sulfometoksazole, %12,7'si (n:14) amoksisiline, %11,8'si (n:13) tetrasikline, %10'u (n:11) gentamisine, %9'u (n:10) klindamisine, %4,5'u (n:5) eritromisine, %1,8'i (n:2) kloramfenikole, %0,9'u (n:1) rifampisine, %0,9'u (n:1) siprofloksasine dirençli bulundu. Penisiline dirençli izolatların 33'ünde blaZ geni, oksasiline dirençli izolatların 13'ünde mecA geni belirlendi. Eritromisin dirençli izolatlarda, direnç genlerinden ermB+ermC 1 izolatta, ermC ise 1 izolatta tespit edildi. Tetrasikline dirençli izolatların 6'sında tetK ve tetM ise 3 izolatta belirlendi. Aminoglikozid direncinden sorumlu genler ise izolatların 1'inde ant(4')-la, 1'inde aph(3')-IIIa, 2'sinde aac(6')-aph(2''), 2'sinde aac(6')-aph(2'')+ aph(3')-IIIa ve1izolatta aac(6')-aph(2'')+ aph(3')-IIIa+ ant(4')-la kombinasyonu şeklinde belirlendi. Bu tez çalışması ile çiğ inek sütlerinin, stafilokok izolatları arasında antibiyotik direnç genlerini barındırması açısından önemli bir kaynak olduğu gösterilmiştir. Horizontal olarak diğer bakterilere bu genlerin aktarımı halk sağlığı açısından sürekli bir risk teşkil etmektedir. Bu nedenle, her çeşit çiğ sütteki mikroorganizmaların antibiyotik direnç sürveyansı önem arz etmektedir.