Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi
DSpace@MKÜ, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.
Güncel Gönderiler
The examination of teachers’ opinions on refugee students
(İKSAD global publishing house, 2024) Sarıgöz, Okan
Refugee students are children who have been forced to leave their country due to war, conflict or various persecutions and are trying to continue their education in another country. In Turkey, which constantly receives migration and has a large number of refugee students, the right to education of refugee students is secured by international and national legislation. All refugee students with temporary protection status have the right to receive free education in public
schools in Turkey. In addition to basic needs such as nutrition and shelter, communication, education and cultural problems also arise for refugee students who settle in a country with migration. Language, cultural and educational problems are usually left in the background.Teachers, on the other hand, encounter problems such as language deficiency, low academic success and cultural differences in the education processes of refugee students. The purpose of
this research is to determine the views of teachers on refugee students. The study group consists of teachers who are doing a non-thesis master's degree in the Department of Curriculum and Instruction at Hatay Mustafa Kemal University in the 2024-2025 academic year. In order to determine the teachers' views on refugee students, a semi-structured interview form consisting of 4 questions was developed by the researcher as a data collection tool and used in the research. The phenomenological model was used as a method in the qualitative research. At the end of the research, it was concluded that teachers have the most problems with communication, namely language, with refugee students, that students have problems in obtaining materials related to the lessons due to their inadequate economic situation, and that this situation can affect the academic success of the entire class, and that sometimes there are problems between students in the classroom due to customs, traditions and traditions or their lives in terms of socio-cultural aspects. In addition, it was concluded that teachers are happy to help families or refugee students in difficult situations, and that their job satisfaction increases.
Afet sonrası eğitimde öğretmen motivasyonunun rolü
(Academy Global Publishing House, 2024) Sarıgöz, Okan
Doğal afetler, deprem, sel, çığ, heyelan, yangın gibi hem ekonomik hem de psikolojik olarak toplumları etkileyen doğa olaylarıdır. Doğal afetlerde özellikle de sellerde ve depremlerde yerleşim yerlerindeki alt yapılar başta olmak üzere birçok ev ve apartman hatta birçok eğitim kurumu fiziksel olarak zarar görmektedir. Eğitim kurumlarının bu doğal afetlerden zarar görmesi öğrencileri, yöneticileri ve öğretmenleri derinden etkilemekte hatta eğitim öğretimin aksamasına sebep olmaktadır. Yaşanan doğal afetlerden kaynaklı olarak öğretmenlerin ve öğrencilerin motivasyonları bozulmakta dolayısıyla okullarda önceden olduğu gibi verimli dersler işlenememektedir. Derslerin işlenememesi öğrenci ve öğretmenlerin motivasyonunu önemli ölçüde düşürürken aynı zamanda doğal afetler öğrencilerin akademik başarısının ciddi anlamda düşmesine de sebep olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin yaşanan depremden sonraki motivasyonlarını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 öğretim yılı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Bilimleri bölümünde yüksek lisans yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin depremlere veya doğal afetlere yönelik motivasyonlarını belirleyebilmek amacıyla araştırmacı tarafından 3 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu veri toplama aracı olarak geliştirilmiş ve araştırmada kullanılmıştır. Nitel olarak yürütülen araştırmada yöntem olarak olgubilim modeli kullanılmıştır. Araştırma sonunda, depremlerden dolayı öğretmenlerin depresyon, stres, kaygı, korku, endişe, ilgisizlik, verimsizlik ve isteksizlik gibi psikolojik sorunlara maruz kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada öğretmenlerin ek derslerle, psikolojik desteklerle çeşitli eğitimsel etkinliklerle, ekonomik desteklerle ve okul aile işbirliği ile maruz kaldıkları sorunları çözmeye çalıştıkları gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Eğitimde Süreklilik & Kalite: Öğretmenlerin Kariyer Gelişim Süreci
(Academy Global Publishing House, 2024) Sarıgöz, Okan
Öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri, okullardaki birçok eğitimsel sistemi derindenetkilemektedir. Bunlardan belki de en önemlisi kuşkusuz öğrencilerin akademik başarılarıdır.Dolayısıyla okulun ve öğrencilerin başarısını artırabilmek için öğretmenlerin hem alan bilgilerihem de pedagojik formasyon bilgileri sürekli çeşitli kurumsal hizmet içi eğitimlerle desteklenmelidir. Öğretmenlerin kariyer gelişimi için her türlü bilimsel ihtiyaçları ve mesleki gelişimleri de desteklenmeli ayrıca motivasyonlarını yüksek tutabilmek için devamlı psikolojik destek sağlanmalıdır. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin eğitimde kalite, süreklilik ve kariyer süreçleri ile ilgili görüşlerini belirleyebilmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 öğretim yılı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri bölümünde tezsiz yüksek lisans yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin eğitimde kalite, süreklilik ve kariyer süreçleri ile ilgili görüşlerini belirleyebilmek amacıyla araştırmacı tarafından 3 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu veri toplama aracı olarak geliştirilmiş ve araştırmada kullanılmıştır. Nitel olarak yürütülen araştırmada yöntem olarak olgubilim modeli kullanılmıştır. Araştırma sonunda, öğretmenlere göre eğitim öğretimde kaliteye ve başarıya her zaman önem verilmesi gerektiği, kariyer ve başarının mutlaka sürekli ve sürdürülebilir olması gerektiği ve öğrenci başarısının aynı zamanda öğretmenlerin dolayısıyla okulun da başarısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada, öğretmenlerin kariyerlerini geliştirebilmek ve kendilerini devamlı yenileyebilmek için kongrelere, seminerlere, konferanslara, eğitimsel toplantılara ve hizmet içi eğitimlere ihtiyaçlarının olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
Population structure analysis and molecular characterization of duckweed genotypes using ipbs and issr markers
(Bangladesh Botanical Soc., 2024) Coşkun, Ömer Faruk; Aydın, Didem
Duckweed belongs to subfamily Lemnoideae, considered as potential minor vegetable for human consumption. Genetic diversity and molecular characterization of 67 duckweed genotypes grown in different ecosystems were determined using ISSR (Inter Simple Sequence Repeats) and iPBS (Inter-Primer Binding Site) markers. ISSR and iPBS methods identified 100% polymorphism, with genetic similarity coefficients between Spirodela and Lemna species ranging from 0.17 to 0.56. Structure analysis conducted according to K=6 calculation revealed that L. minor had the most homogeneous and diverse populations. Duckweed genotypes and species displayed a wide range of genetic diversity. Using various marker techniques, the genetic structure of duckweed was determined and characterized it as an alternative, sustainable, and cheap source of protein, vegetables, and biofuel. The results obtained from this study will be useful for understanding molecular mechanisms in future genetic improvements of duckweed genotypes and species.
The inner dynamics of transformation in education: Distance education
(Fraktal Psikoloji Yayıncılık, 2024) Sarıgöz, Okan
The aim of this research is to determine the opinions of academics working in education faculties about distance, i.e., online education. The research covers the faculty members who taught online courses at Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Education during the 2023-2024 academic year. A semi-structured interview form, developed by the researcher and consisting of four questions, was used as the data collection tool. The study concluded that faculty members' technology experiences increased after the pandemic and the earthquake, equal opportunity among students improved, but communication in lessons decreased, and students experienced a loss of motivation.