Yazar "Öksüz, Abdullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Changes in fatty acid compositions of Black Sea anchovy (Engraulis encrasicolus L. 1758) during catching season(2010) Öksüz, Abdullah; Özyılmaz, AyşeBu çalışmada Doğu Karadeniz bölgesi hamsilerinin avlama mevsimi süresince besin bileşenleri ve yağ asitleri komposizyonundaki aylık değişim incelenmesi amaçlanmıştır. Hamsilerin nem oranı ekim ayında en düşük (%64,93) iken nisan ayında ise en yüksek seviyeyede (%74,32) olduğu hesaplanmıştır (P<0,05). Buna bağlı olarak tüm aylardaki yağ seviyeleri ve aralık ve nisan aylarındaki kül miktarlarındaki değişim istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. İlaveten, avlanma mevsimi süresince doymuş yağ asitlerinden (SFA) C16:0, C14:0 ve C18:0, tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) C18:1n9 ve çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) C22:6n-3 (DHA, dekosahekzanoik asit) ve C20:5n-3 (EPA, eikosapentanoik asit) en yüksek oranlarda bulunmuşlardır. Avlama mevsimi boyunca, ortalama omega–3 ve omega–6 değerleri sırası ile %30,33 ve %4,43 olarak hesaplanmıştır. EPA seviyesinde tedrici olarak bir azalma meydana gelirken, DHA seviyesinde ise ekim ayından nisan ayına kadar bir artış gözlenmiştir. Yağ asitlerinde av mevsimi boyunca yağ assitlerinde özellikle de DHA oranında belirgin bir şekilde bir değişimin olduğu gözlemlenmiştir.Öğe Comparison of meat yield, flesh colour, fatty acid, and mineral composition of wild and cultured Mediterranean amberjack (Seriola dumerili, risso 1810)(2012) Öksüz, AbdullahDoğal ve ağ kafeslerde yetiştirilen sarıkuyruk balıklarının et verimi, et rengi, besin bileşenleri ve yağ asitleri kompozisyonu araştırıldı. Doğal ve kültür sarıkuyruk balıklarının et verimi ve et rengi benzerlik gösterdi. Fakat doğal ve kültür balıklarının besin bileşenleri farklı bulundu. Doğal ve kültür balıklarının yağ asitlerinden C14:0; C20:2 n-6; C20:3 n-6; C20:5 n-3; C22:5 n-3 hariç diğer yağ asitleri önemli derecede farklılık göstermiştir. (P<0.05). Doğal ile kültür ortamında yetişen bu tür balıkları birbirinden ayırt etmede linoleik asit ve erüsik asit miktarlarının belirlenmesi önemli bir rol oynamaktadır. Doğal ve kültür sarıkuyruk balıklarında toplam n-3: n-6 yağ asitleri oranı sırası ile 5.5 ve 4.15 olarak bulunmuştur. Makro element seviyeleri doğal sarıkuyruk balıklarında kalsiyum hariç kültür balıklarından oldukça yüksektir. İz elementler içerisinde demir en yüksek oranda bulunmuş olup bunu çinko, bakır, baryum, kurşun, manganez ve kadmiyum takip etmiştir.Öğe Element compositions, faty acid profiles, and proximate compositions of marbled spinefoot (Siganus rivulatus, Forsskal, 1775) and dusky spinefoot (Siganus luridus, Ruppell, 1878)(2010) Öksüz, Abdullah; Özyılmaz, Ayşe; Sevimli, HaticeElement compositions, fatty acid profiles, lipid levels, and proximate compositions of marbled spinefoot and dusky spinefoot from Northeastern Mediterranean Sea/Turkey were evaluated. Amounts of K and P of both fish were calculated as the predominant elements among the 11 and followed by Na, Mg, and Ca in this study. Apart from the copper, micro elements composition did not change significantly in both species. Saturated fatty acids (SFA), polyunsaturated fatty acids (PUFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA) levels were the predominant fatty acids in both species respectively. Linoleic (n6) acid and linolenic (n3) acid levels were significantly higher in dusky spine foot than marbled spine foot. The ratio of DHA/EPA in marbled spinefoot and dusky spinefoot were calculated as 3.58 and 1.82, respectively. Lipid content of dusky spine-foot was significantly (P< 0.05) higher than that of marbled spine-foot, although moisture contents of both fish were almost the same.Öğe Farklı keten tür ve çeşitlerinin besin bileşenleri, yağ asitleri ve mineral içeriklerinin karşılaştırılması(2015) Öksüz, Abdullah; Bahadırlı, Nadire Pelin; Yıldırım, Mehmet Uğur; Sarıhan, Ercüment OsmanFarklı keten çeşitlerinin ve türlerinin protein, yağ, yağ asitleri ve mineral içerikleri karşılaştırıldı. Yabani keten türünün, Sarı 85 ve Vera çeşidinden daha az yağ içerdiği belirlenmiştir. Kültür çeşidi olan Sarı 85 ve Vera çeşidinin protein oranı, yabani ketenden daha yüksek bulunmuştur. Nem oranı ise yabani ketende daha yüksek bulunmuştur. Keten tohumlarının hepsinde linolenik asit en fazla oranda bulunan yağ asiti olmuştur. Yağ asitlerinden palmitik, oleik ve linoleik asit keten tohumlarında farklılık gösterirken, linolenik asit en fazla oranla yabani keten türü ve Sarı 85 çeşidinde bulunmuştur. Yağ asitlerinde n3:n6 oranı en fazla Sarı 85 çeşidinde hesaplanmıştır. Makro elementler arasında en bol bulunan sırasıyla potasyum, fosfor, magnezyum ve sodyum olmuştur. Mikro elementler içerisinde ise çinko en yüksek düzeyde var olan element olup yabani ketende ise bariz bir şekilde diğerlerinden daha fazla bulunmuştur. Belirlenen elementler arasında P, Na, Ca, Zn, Ni, Pb elemetleri, yabani keten türünü diğer kültür çeşitlerinden ayırt edici özelliğe sahip olmuşlardır.Öğe Fatty acid composition and mineral content of Upeneus moluccensis and mullus surmuletus(2011) Öksüz, Abdullah; Özyılmaz, Ayşe; Küver, ŞenolLipid, moisture, fatty acid, and mineral contents of gold band goatfish (Upeneus moluccensis) (Bleeker, 1855) and striped red mullet (Mullus surmuletus) (Linnaeus, 1758) were investigated. The lipid and moisture contents in the two species were found to be significantly different from each other (P<0.05). Lipids of striped red mullet include significantly (P<0.05) higher levels of C14:0, C15:0, C16:1, C17:1, C18:1n9, C18:2n6, C20:3n6, DHA (Docosahexaenoic Acid, C22:6n3) and EPA (Eicasapentaenoic Acid, C20:5n3) fatty acids than those of gold band goatfish. Proportions (%) of SFA (Saturated Fatty Acid), MUFA (Monounsaturated Fatty Acid), and PUFA (Polyunsaturated Fatty Acid), DHA/EPA, and n3/n6 were found to be 39.30, 26.81, 32.18, 3.26, and 5.35 for gold band goatfish and 36.72, 41.83, 18.92, 0.89, and 3.31 for striped red mullet, respectively. K and P were found to be predominant among the 11 measured minerals in the two species. Only the K, Ca, and Na content of the two fish species were found to be significantly different (P<0.05).Öğe Heavy metals, trace elements and biochemical composition of different honey produce in Turkey(Chemical Publishing Co., 2009) Sahinler, Nuray; Gül, Aziz; Akyoli, Ethem; Öksüz, AbdullahIn this work, the biochemical composition, trace elements and heavy metal contents of honey samples, which were collected from different regions and different botanical origin in Turkey were evaluated. The average content of minerals, moisture, acidity, hydroxymethylfurfural, diastase, invert sugar, pH, sucrose, electrical conductivity and heavy metal contents were determined. The biochemical composition of different botanical originated honeys were determined within the limits of Turkish Standard Institution (TSE), CODEX and EU standards. Level of invert sugar in cotton honey and sucrose level in sunflower honey weren't found agree with TSE and EU standards. In addition to bio- chemical compositions, the presence of Al, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Pb and Zn were determined agree with ICP AES. The highest value of Cr, Cu, K, Mn, Na and Al, contents were found in pine honeydew honey with a levels of 0.50,2.14,1931,1.46,285,7.49 mg kg"1, respectively. The highest level of Cd, Co, Mg, Ni and Pb (0.32, 0.22,103,0.64,1.29 mg kg -1) were found in cotton honey. The highest level of Ba and Zn were determined in multifloral honey with a level of 1.47 ppm and 3.29 ppm, respectively. K, Na and Mg were the major macro elements in all honey samples. This study showed that the source of nectar and ecological regions have an important effect on the bio- chemical compositions, trace elements and heavy metals contents of honey.Öğe Research note: A comparison of the chemical composition of zander (sander lucioperca) living in different lakes of Turkey(2009) Öksüz, Abdullah; Küçükgülmez, Aygül; Diler, Abdullah; Çelik, Mehmet; Koyuncu, EsraIn the present work, the proximate compositions, minerals and trace element contents of zander (Sander lucioperca) caught from two lakes (Beyşehir Lake and Seyhan Dam Lake) of Turkey were compared. There were significant differences between moisture and lipid contents, although there were no statistically significant differences between crude protein and ash contents. The mineral and trace elements determined were Na, K, Ca, P, Mg, Zn, Cu, Fe, Pb and Se. Although Na and Fe contents of zanders in two different lakes were different from each other (P < 0.01), we found no statistically significant differences in terms of Mg, Ca, P, Cu, Pb, Se, Zn contents (P > 0.01). Among the minerals analyzed, K was the highest followed by P, Ca, Na and Mg. The most abundant trace elements were Zn, Fe, Cu, Se followed by Pb, and these elements were below the limits proposed by Turkish Food Codes for human consumption in the meat of zander. © 2009, Wiley Periodicals, Inc.