Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Özbuldu, Nesli̇han" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Peyniraltı ve loraltı suyuna ozon uygulaması
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Özbuldu, Nesli̇han; Avşar, Yahya Kemal
    Bu araştırmada ozon gazının peyniraltı suyunun (pas) ve loraltı suyunun kimyasal oksijen içeriği (KOİ) üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla laboratuvarda üretilen peyniraltı ve loraltı suları, değişik parametreler (süre, NaOH, H2O2, FeCl3) kullanılarak ozon ile muamele edilmiştir. Araştırma sonuçları, peyniraltı suyunun ozon gazı ile muamelesinde aşırı derecede köpük oluşumuna neden olduğunu göstermiştir. Taramalı elektron mikroskopu oluşan köpüğün fibriller bir yapıdan oluştuğunu göstermiştir. Jel elektroforezi (SDS-PAGE) ise düşük moleküllü (7-10 kDa) protein benzeri yapıları bu ağ yapının yapısında yer aldığını göstermiştir. Peyniraltı suyunun ozon ile muamelesi sonucunda proteinlerin ağ yapısının ortamdan uzaklaştırılmasına rağmen kimyasal oksijen ihtiyacı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Loraltı suyuna sodyum hidroksit ilavesinin başlangıç KOİ değerlerinde yaklaşık %20 oranında, FeCl3 ilavesinin ise başlangıç KOİ değerlerinde %10 azalmaya neden olduğu gözlenmiştir. Peyniraltı ve loraltı sularında KOİ değeri açısından uygulanan bütün yöntemlere rağmen yasaların öngördüğü düzeye ulaşmak mümkün olmamıştır. Ancak elde edilen sonuçlar proteinlerin ozon gazı ile peyniraltı suyundan uzaklaştırılması ile ilgili daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği göstermektedir.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim