Yazar "Özbuldu, Nesli̇han" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Peyniraltı ve loraltı suyuna ozon uygulaması(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Özbuldu, Nesli̇han; Avşar, Yahya KemalBu araştırmada ozon gazının peyniraltı suyunun (pas) ve loraltı suyunun kimyasal oksijen içeriği (KOİ) üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla laboratuvarda üretilen peyniraltı ve loraltı suları, değişik parametreler (süre, NaOH, H2O2, FeCl3) kullanılarak ozon ile muamele edilmiştir. Araştırma sonuçları, peyniraltı suyunun ozon gazı ile muamelesinde aşırı derecede köpük oluşumuna neden olduğunu göstermiştir. Taramalı elektron mikroskopu oluşan köpüğün fibriller bir yapıdan oluştuğunu göstermiştir. Jel elektroforezi (SDS-PAGE) ise düşük moleküllü (7-10 kDa) protein benzeri yapıları bu ağ yapının yapısında yer aldığını göstermiştir. Peyniraltı suyunun ozon ile muamelesi sonucunda proteinlerin ağ yapısının ortamdan uzaklaştırılmasına rağmen kimyasal oksijen ihtiyacı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Loraltı suyuna sodyum hidroksit ilavesinin başlangıç KOİ değerlerinde yaklaşık %20 oranında, FeCl3 ilavesinin ise başlangıç KOİ değerlerinde %10 azalmaya neden olduğu gözlenmiştir. Peyniraltı ve loraltı sularında KOİ değeri açısından uygulanan bütün yöntemlere rağmen yasaların öngördüğü düzeye ulaşmak mümkün olmamıştır. Ancak elde edilen sonuçlar proteinlerin ozon gazı ile peyniraltı suyundan uzaklaştırılması ile ilgili daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği göstermektedir.












