Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ünlü, Mustafa" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Aşılı üretilen crimson tide karpuz çeşidinin hasat olum zamanının saptanması
    (2014) Özdemir, Ahmet Erhan; Yetişir, Halit; Çandır, Elif; Aras, Veysel; Aslan, Ömer; Üstün, Durmuş; Ünlü, Mustafa
    Bu çalışmada; Ferro, RS841, Agentario ve Macis anaçları üzerinde aşılı yetiştirilen Crimson Tidekarpuz çeşidinin hasat olum zamanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Aşılanmamış Crimson Tide çeşidimeyveleri kontrol olarak kullanılmıştır. Kulakçık ve sülüğü yeşil, kulakçık ve sülükten birisi kurumuşve kulakçık ve sülüğün her ikisi de kurumuş olmak üzere her anaç x kalem kombinasyonundankarpuzların hasadı yapılmıştır. Meyve ağırlığı, meyve çapı, kabuk kalınlığı, suda çözünebilir toplamkuru madde içeriği (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), pH, meyve eti sertliği (MES), meyve etrengi (L*, h°), meyve etinde kopma , meyve olgunluğu ve duyusal analizler gibifiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kulakçık ve sülüğü kurukarpuzlarda meyve ağırlığı en fazla olurken, RS841 anacı üzerine aşılı Crimson Tide karpuz çeşidimeyvelerinin ağırlığı en fazla olmuştur. Kulakçık ve sülüğü yeşil olanlarda en az SÇKM ve kulakçıkve sülüğü kuru karpuzlarda duyusal kalite (tat) en yüksek olurken, kulakçık ve sülüğü yeşil olanlardaen düşük tat saptanmıştır. Kulakçık ve sülüğü kuru olanlarda en düşük MES olurken, Ferro ve RS841anaçları üzerine aşılı karpuzlarda MES en yüksek olmuştur
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı uygulamaların bacon avokado çeşidinin modifiye atmosferde muhafazasına etkileri
    (2017) Altan, Hürü; Alkan, Sevinç; Yılmaz, Serdar; Özdemir, Ahmet Erhan; Toplu, Celil; Duman, Canan; Ünlü, Mustafa
    Bu çalışmada Bacon avokado çeşidinin modifiye atmosfer paketleme (MAP), 1-Metilsiklopropan (1-MCP) uygulaması ve MAP+1-MCP uygulamasının muhafaza performanslarına etkisi belirlenmiştir. 1-MCP uygulanan ve/veya modifiye atmosfer torbalarına konan meyveler 6°C’de sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemde 3 ay süreyle depolanmış ve depolama süresince ayda bir depodan çıkarılan örnekler analizlenmiştir. Muhafaza süresince ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği, asit miktarı, pH, SÇKM miktarı, kabuk ve et rengi, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ve görünüş belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre modifiye atmosferde muhafaza ve 1-MCP uygulamaları başarılı bulunmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Different furrow management techniques for cotton production and water conservation in Harran Plain, Şanlıurfa
    (2012) Kanber, Rıza; Önder, Sermet; Ünlü, Mustafa; Tekin, Servet; Sezen, Semih Metin; Diker, Kenan
    Abstract: In this study, the water saving and conservation potential of various furrow irrigation management techniques for irrigated cotton were compared. Conventional every-furrow irrigation with open-end furrows (EFO) and blockedend furrows (EFB), and alternate every-other-furrow management with open-end furrows (AFO) and blocked-end furrows (AFB), were considered. Considerable seasonal water savings were obtained with AFO and AFB fl ows, on average from 717 mm to 906 mm, respectively, when compared to EFO. Alternate furrows showed the ability to reduce tailwater runoff considerably. When compared with EFO, water use was reduced by 9063 m3 ha–1 (60%) using AFB and 7167 m3 ha–1 (48%) using AFO, with decreases in yield of 765 kg ha–1 (27%) and 492 kg ha–1 (17%), respectively. Similarly, average water use effi ciencies were 0.36 kg m–3 for AFB and 0.31 kg m–3 for AFO, compared to 0.20 kg m–3 for EFO. Results showed the possibility of applying alternate-fl ow furrow management techniques for water conservation in cotton irrigation. Additionally, the alternate furrow method could also be considered as a defi cit irrigation approach in the Harran Plain.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of Chilling Injury, Physical and Biochemical Changes on Grafted Watermelons Stored at Low Temperature
    (2021) Çandır, Elif; Özdemir, Ahmet Erhan; Yetişir, Halit; Aras, Veysel; Arslan, Ömer; Baltaer, Özay; Ünlü, Mustafa
    Watermelon fruit from Crimson Tide (CT) and Crisby (CR) grafted onto Ferro,\rRS841, Argentario, and Macis rootstocks and ungrafted CT and CR were\rcompared for effects of low temperature storage on chilling injury, physical and\rbiochemical changes at 0°C and 85?90% relative humidity for 21 days. After\rstorage, fruit were hold to 21°C and 75?80% relative humidity for 7 days to\rdetermine shelf life. Quality analyses were determined during storage and\rshelf life at a weekly interval. The chilling injury areas covered <25% of rind\rsurface of fruit for both cultivars. Weight loss in grafted and control fruit were\rvery low (<1%) during storage for both cultivars. Fungal decay was not\robserved during storage for both cultivars, but it was seen during the shelf life\rfor both cultivars. Total soluble solid content remained above 10% in fruit of\rboth cultivars throughout storage period. Lycopene content significantly\rdecreased at the end of storage for both cultivars.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    'Klemantin' mandarini X 'Orlando' tanjelo melezlerinde hasat sonrası kaliteyi etkileyen karakterlerin moleküler haritayla ilişkilendirilmesi ve ümitvar genotiplerin soğukta muhafazası
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2019) Ünlü, Mustafa; Özdemi̇r, Ahmet Erhan; Uzun, Aydın
    Bu çalışmada mandarinlerin hasat sonrasındaki özellikleri belirlenmiş ve mandarin genetik haritasıyla ilişkilendirilmiştir. Çeşit adayı olan 3 genotip ile ebeveyn çeşitlerin muhafazası yapılarak bunların depolama performansları belirlenmiştir. Meyveler 4 ve 6 °C'de 2 farklı sıcaklıkta ve %85‒90 nemde 3 ay süreyle Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'ndeki soğuk hava depo ünitesindeki depolarda muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince ayda bir depodan çıkarılan örneklerde analizler yapılmıştır. Aynı meyveler 7 gün 20 °C'de %70‒75 oransal nem içeren depoda bekletilerek analizler yinelenmiştir. Ayrıca, 120 adet mandarin genotipinden meyve örnekleri alınarak incelenmiş ve 20 °C'de %70‒75 oransal nem içeren depoda 14 gün süreyle bekletilmiş ve 7 günde bir analiz yspılmıştır. Raf ömrü ve muhafaza süresince meyvelerde ağırlık kayıpları, kabuk kalınlığı, usare miktarı, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit miktarı (TEA), SÇKM/TEA oranı, pH, meyve kabuk rengi, yeşil kapsüllü meyve oranı, görünüm, tadım testi, C vitamini içeriği, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ile polifenol oksidaz (PPO) aktivitesi belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, 'Klemantin' mandarini, 'Orlando' tanjelo ve bunların melezi olan CO210 ve CO3418 2 ay süreyle başarılı bir şekilde muhafaza edilmektedir. Ayrıca diğer bir melez CO60 genotipi 2013 yılında 1 ay 2014 yılında ise 3 ay süreyle başarılı bir şekilde muhafaza edilmiştir. 'Klemantin' mandarini tüm bağlantı grupları üzerinde; toplam 9 QTL tek bir özellik ile ilişkili, 34 QTL 2 özellikle ile ilişkili, 38 QTL 3 özellik ile ilişkili, 25 QTL, 4 özellik ile ilişkili, 18 QTL 5 özellik ile ilşkili, 11 QTL 6 özellik ile ilişkili, 7 QTL 7 özellik ile ilişkili, 1 QTL 8 özellik ile ilişkili olduğu ve toplam 147 QTL olduğu saptanmıştır. Orlando tanjelo' tüm bağlantı grupları üzerinde; toplam 18 QTL tek bir özellik ile ilişkili, 21 QTL 2 özellikle ile ilişkili, 18 QTL 3 özellik ile ilişkili, 18 QTL, 4 özellik ile ilişkili, 19 QTL 5 özellik ile ilşkili, 14 QTL 6 özellik ile ilişkili, 7 QTL 7 özellik ile ilişkili, 3 QTL 8 özellik, 1 QTL 9 özellik ile ilişkili olduğu ve toplam 119 QTL olduğu saptanmıştır. Bu özelliklere bakıldığında özellikle 'Klemantin' 4. bağlantı grubu üzerinde toplam 47 QTL olduğu saptanmıştır. 'Orlando' tanjelo da ise en çok QTL, 25 QTL ile 5. bağlantı grubunda saptanmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Mersin yöresi paketleme evlerinde dışsatıma gönderilmek üzere hazırlanan turunçgil meyvelerinin kalite durumlarının saptanması
    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2009) Ünlü, Mustafa; Özdemir, Ahmet Erhan
    Bu çalışmanın amacı Mersin yöresindeki paketleme evlerinden ambalajlanıp dış satıma giden turunçgil meyvelerinin kalite durumlarının, kusurlu meyvelerin saptanmasıdır. Çalışmada materyal olarak Mersin'de paketleme evlerinde dış satıma gönderilmek üzere hazırlanan ve paketlenen Washington Navel portakal, Kütdiken limon, Owari Satsuma mandarin ve Star Ruby altıntop çeşidi meyveleri kullanılmıştır. Mersin'de faaliyet gösteren ve dış satıma turunçgil meyveleri gönderen paketleme evlerinden dış satım için ambalajladıkları turunçgillerden ambalajlı olarak 2008 yılında Owari Satsuma mandarinleri Ekim ayının 2. haftası ile Kasım ayının ilk haftası, Washington Navel portakalları Kasım ayının 2. haftası ile Aralık ayının 2. haftası, Star Ruby altıntopları Kasım ayının 2. haftası ile Aralık ayının ilk haftası ve Kütdiken limonları Kasım ayının 2. haftası ile Aralık ayının ilk haftası olmak üzere 2 dönemde 3 yinelemeli olarak alınmış ve meyvelerde kalite durumları incelenmiştir. Alınan meyve örneklerinde usare miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%), pH, kusurlu meyve oranı (%) ve pestisit kalıntı miktarı (mg/kg) incelenmiştir.Elde edilen bulgulara göre; meyve örnekleri alınan turunçgil çeşitlerinde usare ve suda çözünebilir toplam kuru madde miktarları kalite standartlarında belirtilen değerlere uygun bulunmuştur. Dış satım için ambalajlanan meyve örneklerinde kabul edilemez kusurlu meyve oranları Owari Satsuma mandarinlerinde %4,35-7,64, Washington Navel portakallarında %2,59-4,52, Kütdiken limonlarında %2,30-3,30 ve Star Ruby altıntoplarında ise %1,00-3,01 arasında olmuştur.Pestisit kalıntı oranı en az Kütdiken limonlarında (%4,17) saptanırken, Washington Navel portakallarında (%6,67) ve Owari Satsuma mandarinlerinde (%7,14), en fazla pestisit kalıntı oranı ise Star Ruby altıntoplarında (%8,89) olmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Sergen koşullarda aşılı crimson tide çeşidi karpuzlarda kalite parametrelerindeki değişimler
    (2015) Aras, Veysel; Özdemir, Ahmet Erhan; Yetişir, Halit; Çandır, Elif; Güler, Zehra; Aslan, Ömer; Üstün, Durmuş; Baltaer, Özay; Ünlü, Mustafa
    Bu çalışmada; Ferro, RS841, Agentario ve Macis anaçları üzerinde aşılı yetiştirilen Crimson Tide karpuz çeşidinin sergen koşullarda 2009 -2010 yıllarında derim sonrası kalitesini belirlemek amaçlanmıştır. Aşılanmamış Crimson Tide çeşid i meyveleri kontrol olarak kullanılmıştır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sergen koşullarında derimden sonra meyveler 27 ° C’de %50±5 oransal nem koşullarında 7 gün depolanmıştır. Meyve örneklerinde; meyve kabuk kalınlığı (mm), ağırlık kayıpları oranı (% ), suda çözünebilir toplam kuru madde içeriği ( SÇKM, %), meyve eti sertliği (MES, kg- k), titre edilebilir asitlik (TEA, %), meyve suyu pH’sı, meyve et rengi (L* a* b*) , mantarsal bozulmalar (%), fruktoz, g likoz, s akkaroz ve toplam şeker içerikleri (%) ile ? -karoten, toplam likopen ve toplam karotenoid içerikleri (µg/g ) ile meyvelerin tat durumunu belirlemek için duyusal analizler (1 -9) gibi fiziksel ve kimyasal parametrelerde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bulgularımıza göre, sergen koşullarda Crimson Tide karpuz çeşidinde mantarsal bozulma görülmemiştir. S ergen koşulunda aşılı ve aşısız Crimson Tide karpuz çeşidi meyvelerinde hakim şekerin sakkaroz (ortalama %3 .76 -5 .58) olduğu saptanmıştır. Ağırlık kayıpları, SÇKM, meyve et rengi a* ve b* değerleri ve sakkaroz içeriği artarken, meyve kabuk kalınlığı, MES, TEA, fruktoz, g likoz ve toplam şeker, toplam likopen ve toplam karotenoid içerikleri, meyve et rengi L* değeri ve duyusal tat azalmıştır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yeni Nesil Gübre Uygulamasının Nova Mandarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkisi
    (2023) Karaşahin, Zafer; Ünlü, Mustafa; Kafa, Güçer; Polatöz, Sefa; Uysal, Onur; Karataş, Nesrin; Arslan, Rasim
    Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen bu çalışma, yeni nesil gübre uygulamalarının Nova mandarin çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yeni nesil gübre uygulaması yapılan ve meyve kabuğunun %75’inin sarı-turuncuya döndüğü dönemde hasat edilen Nova mandarin meyveleri, 4 (±0,5) °C’de ve %85-90 oransal nemde 15 günde bir analizleri yapılmak üzere 75 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza sırasında meyvelerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler (ağırlık kayıpları, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asitlik, meyve kabuk rengi (L*, eChroma ve hue değeri), usare) ile fungal nedenli bozulmalar incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Nova mandarin çeşidinin soğukta muhafazası sırasında, kontrol grubu meyve örnekleri ile yeni nesil gübre uygulaması yapılan meyve örnekleri arasında belirgin bir farkın olmadığı saptanmıştır.

| Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim